Zuschlag-per: Szilvásy összevitatkozott az ügyésszel

A volt titokminiszter szerint Zuschlag nem tudta, hogy lehallgatták, szerinte ezt nem nyílt tárgyaláson kellene megvitatni.

Szilvásy Györgyöt és Benedek Andrást hallgatták meg Zuschlag János és társai büntetőperében hétfő délelőtt Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A tanúk 2002 és 2004 között a Gyermek-Ifjúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkárai voltak. Vallomásaik szerint egyikük sem érzékelte, hogy bizonyos civil szerveztek a tárca pályázati támogatásából baloldali ifjúsági szervezetek működését finanszíroznák.

Szilvásy meghallgatásakor összevitatkozott az ügyésszel, aki megkérdezte: titokminiszterként informálta-e Zuschlag Jánost arról, hogy lehallgatják? Szilvásy szerint ha történt is kiszivárogtatás, akkor az nem a nemzetbiztonsági szakszolgálatok, hanem megrendelő, vagyis az ügyészség részéről lehetséges.

Szilvásy György a 2002-es kormányváltás után - Jánosi György minisztersége alatt - 2004-ig töltötte be a sportminisztérium közigazgatási államtitkári posztját. Munkájáról úgy fogalmazott: ő volt a kontrollállomás, mielőtt a helyettes államtitkárságról érkező javaslatok, előterjesztések felkerültek a miniszterhez.

Szilvásy úgy emlékszik, nem látta Zuschlagot

Elmondása szerint a leterheltsége miatt csak alkalomszerűen, nagyobb jogszabályi változások előtt vett részt olyan minisztériumi egyeztetéseken, amelyen jelen voltak a parlament ifjúsági munkacsoportjának a tagjai. Úgy emlékezett: ezeken az összejöveteleken nem látta Zuschlag Jánost, csak Bakonyi Tibor képviselőt. Kérdésre hozzátette: nem tudott arról, hogy Ocsovai Tamás helyettes államtitkári kinevezése politikai feszültséget generált, neki úgy tűnt: Jánosi nem ismerte korábbról Ocsovait.

A civil szervezetek pályázatainak elbírálásával kapcsolatban elmondta: közkeletű volt, hogy az előző ciklusban a jobboldali szervezetek támogatása volt túlsúlyban, ezért a kiegyensúlyozásra törekedtek, és minden szervezetnek egyenlő esélyt adtak. Hozzátette: arról semmiféle ismerete nem volt, hogy bizonyos egyesületek pályázatai összekötődnek baloldali ifjúsági szervezetekkel és a támogatás valójában hozzájuk kerül.

Inkább sportügyekben kérték a segítségét

Elképzelhetőnek tartotta, hogy megkereste baloldali ifjúsági szervezet egyedi támogatásért, de nem valószínűsítette, mivel tudták róla, hogy nem az ifjúságpolitika területéről került a minisztériumba, ezért inkább sportügyekben kérték a segítségét. Elmondta: független attól milyen típusú ügyben volt a kérés, illetve melyik oldalról érkezett, a cél az volt, hogy egy csatornába, az illetékes államtitkárságra tereljék ezeket a megkereséseket, akik később beleillesztették a minisztérium elbírálási rendszerébe.

Dr. Fodor Endre bíró a nyomozás során felmerült tanúvallomások és telefonlehallgatási felvételek alapján közölte Szilvásyval, (mint ismert Szilvásy 2006-tól kancelláriaminiszterként a polgári titkosszolgálatokat is felügyelte) hogy Zuschlag János azt állította: tudomása volt arról, hogy a titkosszolgálatok hivatalból lehallgatják a telefonjait. Megkérdezte: ön mikor szerzett arról tudomást, hogy Zuschlagot lehallgatják, meg tudná-e az időpontot határozni?

Csak az ügyészség szivárogtathatott

A kérdésre Szilvásy azt mondta: az ügyészségen is feltették neki ezt a kérdést és elétárták ezeket a vallomásokat, amelyekből számára felmerült az államtitoksértés gyanúja. Felajánlotta, hogy vizsgálatot indít, de azt közölték vele: majd az ügyészség elvégzi. Véleménye szerint, ha a kiszivárogtatás egyáltalán bekövetkezett, akkor az a megrendelőszervezet részéről történhetett. Hozzátette: bár nem tartja korrektnek ennek a kérdésnek a nyílt tárgyaláson való felvetését, véleménye szerint a titkosszolgálatok részéről nem történhetett kiszivárogtatás, ezt a saját belső vizsgálatuk is igazolta, hanem - amennyiben megtörtént - ez csakis kizárólag a megrendelőszervezet részéről képzelhető el.

Felvetésére Németh Zsolt ügyész közölte: megtették a szükséges intézkedéseket és a vizsgálatot a Központi Nyomozó Főügyészség végezte. (A vizsgálat eredménye államtitkot képez - a szerk.). Az ügyész megjegyezte: amikor Lados István - a per másodrendű vádlottja, Zuschlag személyi titkára - a nyomozás során beszélt arról, hogy Lusztig Péter - Lamperth Mónika kabinetének munkatársa - azt ígérte Zuschlagnak, hogy befolyásolja a nyomozást, illetve ennek érdekében a Legfőbb Ügyészségen is el fog járni, a vallomás tanúsító telefonbeszélgetések hangfelvételei még államtitkot képeztek és csak az eljárásnak egy későbbi szakaszában lettek nyílttá téve.

"Az ügyész urat a kamerák jelenléte motiválja"

Szilvásy erre azt válaszolta: az ügyész urat a kérdésfeltevésben a kamerák és a fényképezőgépek jelenléte motiválja. Hangsúlyozta: ebben az ügyben az ügyészségnek módjában lett volna pontot tenni. A bíró azonban közbeszólt, azt mondta, a vitát lezárja és ezzel kapcsolatban nem kell válaszolnia a tanúnak.

Ezt követően Benedek Andrást - aki sportminisztériumban Gyurcsány Ferenc minisztersége idején töltötte be a közigazgatási államtitkári posztot - hallgatta meg tanúként a bíróság. Elmondta: munkája során csak néhány alkalommal vett részt olyan egyeztetésen, amelyen a minisztérium vezetésén kívül parlamenti képviselők is jelen voltak. Emlékezete szerint ezen a sporttörvény előkészítése, illetve koncepcionális kérdések megvitatása zajlott. A pályázatokkal kapcsolatban elmondta: csomagban, hosszas előkészítő munka során érkeztek hozzá, amelyeket jogi, illetve költségvetési szempontok alapján ellenőrzött, de nem változtatott rajtuk egyetlen alkalommal sem, majd ezt követően a miniszter elé kerültek aláírásra. Ocsovai Tamás helyettes államtitkárral kapcsolatban azt mondta: véleménye szerint nem a politikai, hanem szakmai felkészültsége miatt voltak feszültségek vele szemben a tárcánál.

Zuschlag János és tizenöt társának büntetőpere múlt év októberében kezdődött. A volt szocialista honatyát és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kárérték - amelynek nagy részét a vádlottak megtérítették - mintegy hetvenötmillió forint.

Szilvássy György távozik a bíróságról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.