Szilvásy összeesküvés-elméletre bukkant

Szilvásy György szerint a Balsai-jelentésből nem lehet megtudni, mi történt 2006 őszén, a dokumentum ugyanis önkényesen csoportosítja, néhol elferdíti a tényeket. Völgyesi Miklós, a jelentéskészítő bizottság egyik tagja védi a mundér becsületét.

Szilvásy György volt titokminiszter szerint a Balsai-jelentés a tényeket önkényesen csoportosítja, egyes esetekben elferdíti. "A jelentésből biztosan nem tudjuk meg, mi történt 2006. október 23-án" – jelentette ki az exminiszter a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A 2006. őszi eseményeket vizsgáló jelentés – amelyet hétfőn tárgyalt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága – a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere szerint politikai megrendelésre készült a „klasszikus összeesküvés-elmélet összes kellékével”. A tényeket önkényesen csoportosítja, egyes esetekben elferdíti, valós tényeket elhallgat, kevésbé fontosakat felerősít – sorolta.

Ha történtek is elítélendő, agresszív cselekedetek egyes rendőrök részéről, attól még nem megengedhető, hogy a jelentéskészítő ne foglalkozzon a kiváltó okkal – vélekedett Szilvásy György, majd így folytatta: szó nincs a jelentésben rendőri sérülésekről, arról, hogy milyen eszközbeli károk keletkeztek az úgynevezett „békés tüntetések” során. Ez megengedhetetlen – közölte.

Szilvásy szerint az alapkérdés az, kinek az érdekében, miért mentek az emberek az utcára. Nemcsak a bekövetkezett jogsértéseket kellene vizsgálni – jegyezte meg.

Völgyesi Miklós büntetőjogász, a Balsai-jelentést kidolgozó bizottság tagja válaszában kijelentette: a jelentés elkészítése során különös figyelmet fordítottak arra, hogy a megállapításokat minden esetben dokumentumokra alapozzák. A büntetőjogász példaként említette, hogy felhasználták az Ignácz István, volt Pest megyei rendőrfőkapitány által vezetett bizottság jelentését a székházostromról.

A politikai felelősségről szólva Völgyesi Miklós hangsúlyozta: az alkotmány a kormányt és a közjog szerint az annak élén álló miniszterelnököt ruházza fel a rendőrség irányításának jogával, akár egyedi utasítások útján. Azaz, akkor is van politikai felelősség, ha dokumentumok, tények és hangfelvételek nem bizonyítják a konkrét utasítást. A törvény ugyanis meghatározza, milyen jogai és kötelezettségei vannak a miniszterelnöknek – fejtette ki a büntetőjogász a Kossuth Rádióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.