Szilvásy Györgyöt őrizetbe vették

Házkutatást is tartottak a volt titokminiszternél.

Házkutatást tartottak Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterének otthonában a koraesti órákban a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozói, majd előállították az egykori szocialista politikust a főügyészség Fő utca központjába, Budapesten. A Hír Tv úgy értesült, Szilvásyt Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel gyanúsított volt főigazgatójának terhelő vallomása alapján vonták eljárás alá. A kihallgatás után hajnalban őrizetbe vették a volt titokminisztert.

Molnár Lajos, Galambos védője, arra hivatkozva, hogy az ügy minősített, azaz államtitok, nem kommentálta azokat az újságírói kérdéseket, miszerint kémkedéssel gyanúsított védence egyáltalán terhelő vallomást tett volna Szilvásyra, de érezhetően nem is lepték meg az ezirányú kérdések. Bár Galambos ismerői kétségbe vonják a terhelő vallomás tényét, titkosszolgálati forrásaink egyáltalán nem zárják ki, hogy az NBH volt főigazgatója esetleg bizonyos kérdésekben nem volt hajlandó falazni egykori főnökeinek.

Pontosan azt sem lehet tudni, hogy az ügyészség mivel gyanúsítja Galambos Lajost. Az utóbbi időben két ügy vetődött fel vele kapcsolatban. Az Egymásért Egy-Másért alapítvány ügye, amelynek elnökét milliárdos csempészetért, csalásért és sikkasztásért első fokon hét év szabadságvesztésre ítélték; Galambos ugyanis tagja volt az alapítvány kuratóriumának.

A másik ügy az alapítványhoz szintén köthető Jakubinyi Róbert (az ő fia az alapítvány alapítója) büntetőügye, akit a katonai ügyészség kezdeményezésére néhány hete Bécsben vettek őrizetbe – nem hivatalos értesülések szerint – azzal a gyanúval, hogy oroszok strómanjaként törvénysértő üzleteket kötött milliárdos tételben Mol-részvényekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.