Szilvásy György nem beszélhetett

Elmaradt a volt titokminiszter érdemi meghallgatása, mert nem kapott felmentést a titoktartási kötelezettség alól.

Nem hallgatta meg érdemben Szilvásy György volt titokminisztert kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tényfeltáró albizottsága, mert nem mentették fel a titoktartási kötelezettsége alól. Szilvásy az ülést követően lapunknak elmondta, hogy az ülésen bejelentették: a belügyminiszter levelet küldött a testületnek, amelyben közölte, hogy nincs akadálya a meghallgatásnak, és az albizottság tagjai megismerhetik mindazokat a minősített adatokat, amelyekre vonatkozóan kérdést intéznek hozzá.

Ezt a dokumentumot azonban nem tudták bemutatni, így a volt miniszter javasolta, hogy tartsanak nyilvános ülést, hiszen felmentés hiányában titkos információkról úgysem beszélhet, így azokra térjenek vissza később. Hosszabb vita után a felvetést elutasították. Mile Lajos, az albizottság LMP-s elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ő olyan kérdéseket tenne fel, amelyek már önmagukban is államtitoknak menősülnek.

Szilvásy emlékeztetett rá, hogy korábban az albizottság elé idézett személyek a titokgazdától minden esetben névre szóló felmentést kaptak. Nem érti, hogy ez most miért maradt el, de ennek hiányában nem vállalta, hogy minősített adatokat szolgáltasson ki. Az albizottságot hiába hatalmazták fel ugyanis, hogy államtitkot is megismerhessen, ha maga nem kapott felhatalmazást arra, hogy beszéljen, mert ebben az esetben akár fel is jelenthetnék – magyarázta a volt miniszter.

Kocsis Máté, a testület fideszes tagja szerint Szilvásy arra készült, hogy nem kell teljes körben válaszolnia a kérdésekre. Szerinte a titoktartási kötelezettség alóli felmentést a belügyminiszternek és az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának kell megadnia, s reméli, hogy egy hét alatt sikerül rendezni ezt a jogi problémát, és akkor újra meghallgatják Szilvásy Györgyöt.

Az egykori miniszter ezt cáfolta, hangsúlyozva: nincs semmi titkolnivalója. Ő egyébként inkább úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormánytöbbség érdekét szolgálja, ha hallgatásra kényszerítik. A jobboldal politikai kampányának része a „maffiabaloldalozás” – tette hozzá –, és ezzel szemben csak úgy tudnak hatékonyan fellépni, ha mindent tényszerűen feltárnak. Ezért Szilvásy – amint hivatalosan megkapja a felmentést – kész az albizottság előtt ismét megjelenni.

Túl sok mindent azonban valószínűleg nem tud elmondani, mert amint azt korábban már többször nyilatkozta, csak közvetett információi vannak az ügyről. Amikor egyik ismerősén keresztül értesült arról, hogy Portik Tamás a szervezett bűnözés és a politikai körök közötti összefonódásról adna tájékoztatást a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH), Szilvásy Laborc Sándor akkori főigazgatóra bízta, miként jár el, és nem is kísérte figyelemmel, mi történik.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal – az NBH jogutódja – idén április ­25-én oldotta fel a Portik és Laborc közötti két, 2008-ban folytatott megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A felvételekből kiderült, Portik tartott attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választást, ezért minden segítséget megígért, amivel ezt megakadályozhatta volna.

A volt miniszter hiába javasolt nyilvános ülést
Szilvásy György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.