Szilvásy György a "Fidesz kampányeseményén"

Két volt titokminiszter, Szilvásy György és Ficsor Ádám is megjelent az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes C típusú ellenőrzésével foglalkozó ülésén.
Az ülés elején Szilvásy György ironikusan megköszönte, hogy részt vehet "a Fidesz újabb kampányeseményén", és nyilvános ülést kezdeményezett.

Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója azonban azt mondta: a nemzetbiztonsági ellenőrzés iratai minősítettek, így csak zárt ülésen lehet tárgyalni róluk.

Molnár Zsolt (MSZP), a bizottság elnöke felvetette, hogy tarthatnak az iratok nélkül nyílt ülést, de akkor az elhangzottakat nem lehet összevetni a dokumentumokkal. Végül Németh Szilárd (Fidesz) bizottsági alelnök javaslatára - az eredeti terveknek megfelelően - zárt ajtók mögött kezdődött el az ülés.A fideszes képviselő azt mondta: ha Simon Gábor ügyében lezárult a nyomozás a teljes akták nyilvánosságra hozását fogja kezdeményezni. Molnár Zsolt hozzátette egyetért azzal, hogy az ügy minden része minél hamarabb legyen nyilvános.

Szilvásy György a zárt ülés után újságíróknak elmondta: Simon Gábor C típusú ellenőrzésének ügyében az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjével közösen megállapították, hogy sem az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalt, sem az akkor irányító minisztereket nem terhelheti felelősség, amiatt hogy nem tártak fel olyan információkat, amelyeket nem szerepeltek a kérdőíven. Ez az átvilágítás arra nem jó, hogy kiderítse, ha valaki hazudott. Arra jó, hogy az általa közölt információkat ellenőrizze a hivatal, hogy kiszűrjék az esetleges kockázatokat - tette hozzá.

Elmondta továbbá: kezdeményezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen beszéljék végig a C típusú ellenőrzések tanulságait. Hiszen - mint mondta - információ alapján a jelenleg Országgyűlésben, illetve a különböző állami beosztásokban is ültek, ülnek olyanok, akiknél 2010-et követően is kockázati tényezők vetődhettek fel.

A volt titokminiszter konkrét példaként nevezte meg Meggyes Tamás fideszes képviselőt, aki jelenleg is a nemzetbiztonsági bizottság tagja. "Az ő esetében nehéz elképzelni, hogy a hivatal munkatársai ne jeleztek volna bizonyos kockázati összefüggéseket" - mondta Szilvásy György.

Szilvásy György kérdésre válaszolva azt mondta: 100 százalékig biztos abban, hogy Simon Gábor felhalmozott vagyona "biztosan nem pártpénz", s "nem kötődik párttevékenységhez, Simon Gábor közszolgálati tevékenységéhez".

Ficsor Ádám újságíróknak nyilatkozva elmondta: évente több ezer C típusú vizsgálatot végez a hivatal. Azok az információk, amelyek a miniszterhez eljutottak nem merült fel semmilyen gyanú Simon Gábor ügyében.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja az ülés után azt mondta: "meglepően segítőkész" volt a két miniszter a meghallgatáson, s széles körű tájékoztatást adtak. Hozzátette: csütörtökön Mesterházy Attilától, az MSZP elnökétől is ugyanezt a hozzáállást várják.

Kocsis Máté egyetért abban, hogy nem a titokminisztereket terheli a felelősség, hanem mint mondta: a C típusú ellenőrzésnek vannak visszásságai. Ezért is nyújtott be korábban törvénymódosítást - melyet később az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett -, hogy több alkalommal, folyamatosan ellenőrizhetők legyenek a hivatásos állományú szervek, nemzetbiztonsági szervek hivatásos állományú tagjai, s a közszereplők is. Az ellenjegyző miniszternek - aki sok ezer ilyet aláír évente - nem feltétlenül kell utánajárni mindennek, a probléma az, hogy az ellenőrzés nem folyamatos - szögezte le Kocsis Máté.

Molnár Zsolt is azt mondta: világos, hogy nem a miniszterek hibáztak, hanem az, aki megtévesztette a hatóságokat, továbbá, hogy ebben az ellenőrzési rendszerben nem lehet kiszűrni az ilyen kockázatokat. Molnár Zsolt rendszeres, mélyebb ellenőrzést tartana elfogadhatónak. Az új parlamentnek lesz ezzel dolga - tette hozzá a szocialista képviselő.

Molnár Zsolt kiemelte: jó lenne, ha a nyomozóhatóságok mielőbb tájékoztatást adnának. A szocialista párt azt szeretné, hogy minél előbb derüljön ki az igazság, s vonják felelősségre azt, aki hibázott.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem a szocialista pártnak kell kiderítenie, honnan van Simon Gábor eltitkolt vagyona. Mint mondta: egy ilyen ügyben "az a helyes, ha egy politikus nem kezd nyomozni". Az volt a dolguk, hogy kizárják annak nincs köze a párthoz, valamint politikai tevékenységhez.

Molnár Zsolt azt mondta: a Simon-Welsz ügyben indított ténymegállapító vizsgálattal összefüggésben csütörtökre meghívott Mesterházy Attila szerdán, vagy csütörtökön ad választ, hogy megjelenik-e az ülésen.

Simon Gábor több százmilliós bécsi számlán tartott vagyonáról február elején jelentek meg sajtóhírek. A hétfői sajtóhírek szerint Simon Gábor öt eltitkolt bankszámlával rendelkezik Magyarország mellett Ausztriában és Svájcban. Simon Gábort március 10-én őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A politikus a gyanú szerint egy afrikai ország hamis útlevelét is megszerezte, amellyel egy ismerőse révén egy magyar banknál bankszámlát nyitott. Simon Gábor ügyével összefüggésbe hozott Welsz Tamás vállalkozó márciusban meghalt. A Simon-Welsz ügyben ténymegállapító vizsgálatot indított a nemzetbiztonsági bizottság. Ezzel összefüggésben a meghívottaknak kötelező megjelenniük a testület előtt. Csütörtökre Mesterházy Attilát és Rubovszky Györgyöt, a parlament mentelmi bizottságának Fidesz-KDNP-s elnökét hívták meg.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.