Szili méltatlankodik, és találkozóra hívja az ombudsmant

Szili Katalin, a parlament elnöke levelet írt az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, amelyben személyes találkozót javasolt, és nehezményezte, hogy Szabó Máté nem hozzá, hanem a nyilvánossághoz fordult. Ez derül ki a szerdán az MTI birtokába került dokumentumból.

A levélben Szili Katalin azt írta: megdöbbenéssel értesült a sajtóhírekből arról, hogy Szabó Máté az ombudsmanok és munkatársaik számára fokozott védelmet kér, mert retorzióktól tartanak azon hatóságok és szervezetek részéről, amelyeknél vizsgálatokat folytatnak. Hozzátette: ha ez valóban így van, akkor egy parlamenti szervet  súlyos sérelem ért, és ezért is vette volna köszönettel, ha az Országgyűlés elnökeként erről először őt tájékoztatta volna az ombudsman.

Szili Katalin személyes  találkozót javasolt az országgyűlési biztosi karnak, hogy megvitassák a problémákat és azok megoldási lehetőségeit. Szabó Máté vasárnap fordult a nyilvánossághoz azzal, hogy a  lehető legmagasabb szintű jogi védelmet szeretné az ombudsmanok és munkatársaik számára.

Az ombudsman az MTI-nek úgy fogalmazott: munkatársai félnek, és nem tudja megvédeni őket. Beszámolt arról, hogy egyes munkatársai bizonyos hatóságokat nem akarnak vizsgálni, illetve nem óhajtották, hogy a vizsgálat eredménye nyilvánosságra kerüljön. Amikor rákérdezett ennek okára, kiderült, hogy félnek. Egyes  hatóságok ugyanis az ombudsmani hivatal vizsgálata után a hivatal  egyes munkatársainál "többé-kevésbé szabályosnak tűnő", ám a "retorzió gyanúját" felvető eljárásokat kezdeményeztek - mondta  Szabó Máté.

Bizonyos hatósági eljárások gyakorisága, jellege, időzítése, intenzitása lehet szembeötlő, például amikor egy, az APEH-et érintő ombudsmani vizsgálat után nem sokkal a vizsgálatban részt vevő  dolgozónak letiltják a karácsonyi fizetését egy rosszul befizetett  adónem miatt - említette meg az országgyűlési biztos. Ezután az adóhatóság elnöke személyes találkozót kért az  ombudsmantól a történtek tisztázása érdekében.

Szabó Máté a nyilvánossághoz fordult
Szabó Máté a nyilvánossághoz fordult
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.