Szili Katalint szeretné polgármester-jelöltnek a pécsi MSZP

Ha elfogadja a pécsi pártszervezet jelölését, Szili Katalin indulhat az MSZP színeiben a polgármesteri posztért az időközi választáson. A választással függ össze, hogy Juhász Istvánt, a pécsi közgyűlés egyik korábbi „erős emberét", a pécsi képviselő-testület MSZP frakciója visszahívta minden funkciójából. Puch László viszont előlépett. A párt városi szervezete erősen megosztott.

Puch Lászlót, a közlekedési tárca államtitkárát választotta meg az MSZP baranyai tisztújító küldöttgyűlése a párt megyei elnökévé. A poszt betöltetlen volt, mivel azt korábban Tasnádi Péter, Pécs január 27-én elhunyt polgármestere töltötte be.

Szili Katalin pénteken, Tasnádi Péter temetésén Pécsett
Szili Katalin pénteken, Tasnádi Péter temetésén Pécsett

A szombati küldöttgyűlésen - a kiszivárgott hírek szerint - központi téma volt, hogy az MSZP kit indítson a Tasnádi halála miatt esedékes, időközi pécsi polgármester-választáson. Az általunk megkérdezett küldöttek - nevük mellőzését kérve - valamennyien azt mondták, hogy Szili Katalint, az országgyűlés elnökét szeretnék megnyerni: vállalja a megméretést.

Szili neve nem először kerül szóba polgármester-jelöltként. Ismert, hogy 1998-ban és 2002-ben Toller László nagy fölénnyel nyerte el a pécsi polgármesterséget. Toller 2006. júniusában azonban autóbalesetet szenvedett és kómába esett, így új jelöltet kellett keresniük a pécsi szocialistáknak. A többség már akkor is azt indítványozta, hogy Szili Katalin legyen a párt jelöltje, ám ő - némi gondolkodás után - nemet mondott.

Ezt követően két politikus tűnt a legesélyesebbnek: Juhász István, aki Toller első számú bizalmasa volt, s Gonda Tibor, aki viszont a Toller által mellőzött pécsi szocialistáknak volt a vezéregyénisége. A két lehetséges jelölt személye és tábora annyira megosztotta a pécsi szervezetet, hogy az már veszélyeztette a párt választási sikerét. Ezért konszenzusos személyként - némiképp Szili javaslatára - inkább Tasnádi Pétert, a Baranya megyei közgyűlés alelnökét indította el a párt a 2006-os önkormányzati választáson a polgármesteri posztért. Tasnádi - ha csak pár száz szavazattal is, de - legyőzte a Fidesz jelöltjét, Páva Zsoltot, s az MSZP a pécsi közgyűlésben megszerezte a többséget.

Tasnádi halála után Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere, a pécsi MSZP szervezet elnöke látszott lehetséges jelöltnek. Az agilis, fiatal politikust azonban a pécsi szocialisták többsége - tudva, hogy a közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP nagy hátrányban van a Fidesszel szemben - esélytelennek tartja a választáson.

A Fidesz - valószínűleg - újra Páva Zsoltot indítja, aki ismert és elfogadott ember a városban, ráadásul van polgármesteri tapasztalata, hisz 1994-98 között ő volt Pécs első embere. A szocialisták úgy vélik, hogy Páva ellen csak Szilinek van esélye, mivel ő még mindig népszerű politikus, és integratív személyisége képes megszólítani a pártokhoz nem kötődő szavazókat is. Ugyanakkor Szili ellen szól, hogy a városirányító munkában és az operatív feladatokban nincs rutinja.

Már pedig erre szüksége lesz a leendő polgármesternek, hisz Pécs nehéz helyzetben van: az évi 40 milliárd forintból gazdálkodó önkormányzat adóssága közelíti a 30 milliárdot, mindeközben jövőre Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa. Az EKF előkészületei ráadásul aggasztóak.

A pécsi szocialisták azonban úgy látják, hogy Szilivel nyerhetnek az időközi választáson, s vele képes lesz a város egy pártoktól független összefogásra a nehézségek leküzdése érdekében. Értesüléseink szerint Puch László is Szili jelöltségét favorizálja.

Szili Katalint - a megyei küldöttgyűlést követően - megkérdeztük arról, vállalja-e a jelöltséget. A házelnök nem cáfolta, hogy napok óta győzködik őt párttársai. Hozzátette: alaposan át kell gondolnia, a végső választ a jövő héten adja meg. Az MSZP pécsi küldöttgyűlése egyébként február 20-án dönti el, ki lesz a párt polgármester-jelöltje. Szilit megkérdeztük arról is, hogy a házelnöki poszt ütközik-e a polgármesterséggel, amire azt felelte, hogy nem ütközik, ám ha vállalja a jelöltséget, és nyer, akkor ő mindenképp lemond a házelnöki posztról.

A szocialisták jelöltválasztásához kapcsolódik, hogy szombaton ülésezett a pécsi közgyűlés MSZP frakciója, és visszahívta minden funkciójából Juhász Istvánt. Erről Fuchs Gábor, az MSZP pécsi irodavezetője tájékoztatta tudósítónkat. Juhász eddig a képviselő-testület gazdasági bizottságának elnöki tisztjét töltötte be, s tagja volt a költségvetési bizottságnak is.

Juhász visszahívását a frakció azzal indokolta, hogy a politikus információkat szivárogtatott ki. Az elmúlt napokban arról lehetett hallani, hogy Juhász - aki az elmúlt két évben elvesztette befolyását frakciójában és ezért sértett ember - elindul a polgármester-választáson független jelöltként. Juhász ezt állítólag azért tenné, hogy a szocialista jelölttől vegyen el szavazatokat, és így győzelemhez segítse Páva Zsoltot. Juhász többször is cáfolta a neki tulajdonított szándékot. A jelek szerint azonban a pécsi MSZP-frakció már nem bízik benne.

Juhász István tudósítónknak azt mondta: nem érti miért hívták őt vissza. Arra a kérdésre, hogy valóban elindul-e független jelöltként a választáson, Juhász azt felelte: most már elképzelhető, a választ kedden adom meg. Egyébként a pécsi közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció akkor is megőrzi minimális többségét, ha Juhászt kizárják a frakcióból és a polgármester-választást a Fidesz nyeri.

Ám ha Juhász kivinne magával a frakcióból még egy városatyát, akkor az MSZP-SZDSZ koalíció elveszítené a többségét a városházán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.