Szili Katalin a civilek kamarájáról

Szili Katalin szerint fontos lenne, hogy más érdekvédelmi szervezetekhez hasonlóan a civileknek is legyen kamarájuk. A politikus erről szombaton Zamárdiban a Társadalmi Egyesületek Országos Szövetségének (TESZ) tanácskozásán beszélt.

Szili Katalin, aki hétfőn köszön le parlamenti házelnöki megbízatásáról, hangsúlyozta: a civil szervezeteknek fontos szerepük van a közösségépítésben, az egymás iránti felelősségvállalásban, továbbá a bizalom helyreállításában.

A szocialista politikus segítséget ajánlva közölte: üdvözli a civil szervezetek részéről megfogalmazott igényt a kamara létrehozására, ugyanakkor azt is hozzátette: "Ma még házelnökként abban kicsit szkeptikus vagyok, hogy ebben a parlamenti ciklusban ebből lehet bármi".

Szili Katalin szerint azonban a párbeszédet, az együttműködést érdemes kialakítani, ugyanis "amikor arról beszélünk, hogy milyen és mekkora államot akarunk, az is fontos, hogy ebben milyen szerepük legyen civil szervezeteknek".
Egy kormányzati ciklusoktól, egyéni érdekektől független, "intézményesített" civil érdekképviselet a házelnök véleménye szerint nagyon fontos eszközrendszere lehet "az úgymond államtalanításnak" azzal, hogy át tudna vállalni állami feladatokat.

A politikusoknak az a feladatuk, hogy a közjót, azaz a magyar társadalmat szolgálják, "ebben nem lehet elkülönült érdekünk ahhoz képest, amit a civilek képviselnek" - szögezte le Szili Katalin.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.