Szili Katalin az előjogokról és az önkéntes lemondásról

Meg van-e ez az erkölcsi indíttatás a mai elitben? Lehetséges-e a szolidaritás egy olyan korban, amikor a többség belenyugodni látszik a különbségekbe - tette fel a kérdést az Országgyűlés elnöke. Sziki Katalin egy közadakozásból felállított Kossuth-szobor avatón mondott beszédet Ácson

Közadakozásból felállított Kossuth-szobrot avatott Ácson Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap.Szili Katalin avató beszédében hangsúlyozta: 1848 egyik legfontosabb tanulsága, hogy a történelmi korszak kiváltságosai önként lemondtak előjogaikról, az elöljárók áldozatvállalásukkal segítették a nemzetet.

Az Országgyűlés elnöke feltette a kérdést: meg van-e ez az erkölcsi indíttatás a mai elitben? Lehetséges-e a szolidaritás egy olyan korban, amikor a többség belenyugodni látszik a különbségekbe. Az 1849-49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Csöbönyei Imre ácsi polgármester kifejtette: a szoborállítással a település újra hitet tett a magyarság, a magyar nemzet mellett.

A szobor felállításának 10 millió forintos költséget széleskörű közadakozás fedezte - tájékoztatta Nagy Irén, a szobor létesítését kezdeményező Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság elnöke az MTI-t. A bazalt posztamenssel együtt több mint 3 méter magas, bronzból készült mű Nagy Benedek móri szobrász munkája. Kossuth Lajos alakja erőt, bíztatást sugároz, karját üdvözlésre emeli, kezében a jellegzetes kalap.

Kossuth egyik levelében tett említést az 1870-es években megalakult ácsi olvasóegyletről, amely a politikus halála után vette fel az Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság nevet. A település elöljárósága 1892-ben díszpolgári címet adományozott a száműzetésben élő államférfinak, 90. születésnapja alkalmából. Az 1947-ben megszűnt asztaltársaságot 2004-ben, 30 taggal szervezték újjá. Akkor határozták el: öt éven belül szobrot állítanak névadójuknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.