Szili: Ökoszociális piacgazdaságot!

Meg kell változtatni a pazarló szokásainkat az Országgyűlés elnöke szerint. Szili Katalin egy ökoszociális piacgazdaság megteremtését látja szükségesnek a profitmaximalizálás helyett.

A versenyképesség és profitmaximalizálás előtérbe helyezése helyett, egy a szociális feladatokra és az egyre szűkösebbé váló erőforrásokra koncentráló "ökoszociális" piacgazdaság kialakítására kell törekedni - mondta Szili Katalin házelnök, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elnöke szerdán Budapesten.

Szili Katalin a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) ülésén kifejtette: távlatos dimenziókban történő gondolkodásra van szükség, amelyben a gazdaság nem cél, hanem a "harmonikusan kezelt" társadalmi, szociális és ökológia kérdések megoldásának eszköze. Hangsúlyozta: számos tanulmány után az elmúlt hetek energiaválsága is megerősítette, hogy az ökológiai kérdések nem
megkerülhetők. Ezek megoldásához egyebek mellett szükség van az emberek fogyasztási-, vásárlási- és egyéb pazarló szokásainak
megváltoztatására.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, egyben a GSZT soros elnöke kiemelte: a pénzügyi- és gazdasági egyensúly megőrzése egyértelműen prioritást élvez a jelenlegi gazdasági helyzetben. "Akik ezt elhallgatják felelősek az ország tönkretételében" - fűzte hozzá. Az akadémikus szerint a szociálpolitikai kérdések megoldása érdekében mindenképpen szükség van az ország versenyképességének helyreállítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.