Szijjártó erősen aggódik a fiatalokért

A Gyurcsány-Bajnai korszak elveheti a jövőt a fiataloktól - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szombaton Veszprémben, a Fidelitas kibővített elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón.

A fiataloknak elemi érdekük, hogy visszakapják a jövőt, ehhez viszont alapvető politikai váltásra és változásra van szükség - tette hozzá az ellenzéki politikus. Mint mondta: a fiatalok érdeke az, hogy olyan kormánya legyen az országnak, amely nem a megszorításokra, hanem a növekedésre összpontosít.

Szijjártó Péter szerint a kormány által előterjesztett jövő évi költségvetés és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés "az utolsó tíz- és húszezer forintokat sajtolja ki az emberekből". Szerinte a Gyurcsány-Bajnai korszak  politikája nem csak rövid, de hosszú távon is komoly veszélyeket jelent az országnak, különösen a fiatalokat érintően.

A politikus szerint a kormány megszorításai hosszú távon veszik el a növekedés lehetőségét az országtól; a megszorítások ugyanis a fogyasztás visszaeséséhez vezetnek, ez a vállalkozások nehéz helyzetbe jutását váltja ki, ami által dolgozók kerülnek az utcára.

Márpedig a fogyasztás visszafogása és a munkanélküliség emelkedése sosem vezet gazdasági növekedéshez - vélekedett a Fidesz vezető politikusa. Utalt arra is, hogy újabb iskolák bezárása várható, ha az önkormányzatoknak és az oktatásnak jutó költségvetési összeg csökkentése "átmegy a parlamenten". A gyermekek iskolatejjel való ellátására is már csak fele akkora összeg szerepel a költségvetésben, mint a múlt évben - tette hozzá.

Mihalovics Péter, a Fidelitas programalkotásért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elkészült az Új Nemzedék Program című vitairatuk. Mint mondta: olyan Magyarország él elképzeléseikben, ahol minden fiatal biztonságban érezheti magát, mert a tudásával munkát kap, azzal pedig otthont teremthet magának. A Fidelitas alelnöke hivatkozott a kormány által megrendelt Ifjúság 2008. elnevezésű kutatásra, amely szerint a fiatalok közel 80 százaléka nem érzi magát jó helyzetben Magyarországon, nem látja a biztonságos jövőjét. Idézte azt is, hogy a tanulmányaikat végző fiataloknak pedig az 51 százaléka ítéli a munkaerő-piaci esélyeit kedvezőtlennek. 

A Fidelitas alelnöke a programból többek közt kiemelte az Új Nemzedék Kártya tervét; minden fiatal kapna "olyan ingyenes intelligens kártyát", amellyel különböző állami támogatásokat, kedvezményeket tudna igénybe venni. Megemlítette a Kistérségi Ifjúsági Pontok létrehozását is, valamint a Magyar Ifjúsági Konferencia újjáélesztését.

Mihalovics Péter közölte, hogy a javaslatcsomagot majd megvitatják a Fidesz szakpolitikusaival, az ifjúsági- és civil szervezetekkel, s ezt követően jövő tavaszra készítik el a polgári oldali Ifjúságpolitikai Stratégiáját, amely minden magyar fiatal érdekét képviselni fogja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.