Szijjártó lassan mondja, hogy mindenki megértse: nem lesz nyugdíjcsökkentés

A nyugdíjak értékét megőrizzük, nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet - jelentette ki a miniszterelnök szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján újságírói felvetésre.

Arra a kérdésre, hogy ha a nyugdíjkasszában csak a nyugdíjjellegű kifizetések maradhatnak, akkor a rokkantsági kifizetések és a szociális járadékok hova kerülnek, illetve várható-e a nyugdíjak esetleges csökkenése az új rendszerben, Szijjártó Péter azt közölte: nyugdíjcsökkenésről természetesen szó sem lehet, "a nyugdíjak értékét megőrizzük".

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tart
Budapest, 2011. február 3. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen, ahol bejelentette, hogy Orbán Viktor kormányfő Magyarország megújul címmel tart évértékelőt a fővárosi Millenárison február 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Mint mondta, éppen a nyugdíjkassza átláthatósága és egyensúlya a garancia arra, hogy minden nyugdíjas megkapja azt a nyugdíjat, amely a törvény szerint jár neki. A cél tehát az - folytatta -, hogy minél előbb olyan nyugdíjkassza jöjjön létre, amelyből csak nyugdíjat fizetnek, és minden nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizessenek. Ennek eszközeit a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésének kell majd tartalmaznia, amely első olvasatban február közepén kerül a kormány elé.

Arra, hogy mennyiben fog hasonlítani az új rendszer az úgynevezett svéd modellhez, Szijjártó Péter megismételte: a magyar nyugdíjrendszer megmentése megtörtént, mindenki meg fogja kapni azt, ami a törvény alapján jár neki, és "a nyugdíjkasszát egyensúlyba fogjuk hozni". Hozzáfűzte, mindenféle modellekhez való hasonlítgatást felesleges dolognak tart.

A nyugdíjak garantálásának az új alkotmányban való esetleges rögzítését firtató felvetésre a szóvivő azt mondta, az biztos, hogy garantálják az embereknek azt a nyugdíjat, ami jár nekik, garantálják azt, hogy az állami rendszerben a nyugdíjak biztonságban vannak.

Mint fogalmazott, "megfelelő módon kell kezelni akár az alkotmányban, akár a törvényekben" azt a helyzetet, amely annak a döntésnek a nyomán állt elő, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többsége, 97 százaléka az állami rendszerbe való visszatérés mellett döntött.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány megmentette a nyugdíjrendszert, és hozzákezdhet az államadósság érzékelhető mértékű csökkentéséhez. "Kár azt az illúziót kelteni", hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel a jelenlegi helyzet megváltoztatható lenne. Ez egy végleges rendszer, kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer - jelentette ki. Orbán Viktor közölte azt is, 2011 végére az állami nyugdíjrendszer át fog állni az egyéni számlán vezetett rendszerre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.