Szijjártó azeri diákokra hajt

Magyar fakultást nyitnak a bakui egyetemen; egyre több az azeri vízumkérelmező, ingatlanokat is vásárolnak. Győzelmi jelentés Szijjártótól.

A gazdasági kapcsolatok mellett fontos az oktatási kapcsolatokat is ösztönözni Azerbajdzsánnal - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy a jövő héten részt vesz a két ország gazdasági vegyes bizottságának ülésén Bakuban.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy 2014-től a bakui Idegen Nyelvek Egyetemén magyar fakultás nyílik magyar vendégtanárral, emellett tizenegy magyar egyetem kerül fel az azeri állam által támogatott és ösztöndíjjal biztosított felsőoktatási intézmények listájára. "E listát további két magyar intézménnyel kívánjuk bővíteni 2014 januárjától" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ezenfelül a 2012 októberében Budapesten aláírt hallgatói ösztöndíjas egyezménynek megfelelően, 200-200 diák tanulhat ösztöndíjjal a másik országban - fűzte hozzá.

Az államtitkár sikertörténetként értékelte az oktatás területén azt, hogy a Heydar Aliyev Alapítvány munkatársai Budapesten jártak, és azeri döntés alapján finanszírozták a Vakok Batthyány László Gyermekotthonának bővítését egy új épületrésszel. Ennek alapkövét január 16-án helyezték el az alapítvány munkatársai Szijjártó Péterrel közösen.

"A sikeres gazdasági kapcsolatok egyik kulcsa a hatékony vízumkibocsátás" - folytatta a külügyi és külgazdasági államtitkár -, ennek érdekében 2011 júniusától a bakui magyar követség intézi a vízumkérelmeket.

A követség 2011 második felében 656 schengeni vízumügyet és 20 tartózkodási engedélyt intézett. 2012-ben a forgalom tovább növekedett: a nagykövetség 1054 vízumkérelmet bírált el, 2013-ban, a Budapest–Baku-repülőjárat megindítását követően pedig mintegy 3500 vízumot adott ki.

A vízumkibocsátásoknak köszönhetően nőttek az azeriek magyarországi vendégéjszakái is, akik számos magyarországi ingatlant is vásároltak.

"A turizmus nagyon sikeres területe a két ország kapcsolatainak" - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelt célpontok elsősorban Budapest, Hévíz, de egyre inkább keresik a magyar gyógy- és wellnesslehetőségeket is - ismertette azzal együtt: már most kiemelt érdeklődés mutatkozik a nyári balatoni turizmus iránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.