Szijjártó: nem volt szó tiltakozásról

A miniszterelnök szóvivőjének közlése szerint semmilyen amerikai tiltakozásról nem volt szó Orbán Viktor és az amerikai nagykövet keddi találkozóján.

Kiderült, hogy nem csak Magyarországon, hanem az Egyesült Állomokban is vannak élénk fantáziájú, ráérő újságírók, akik szabadidejükben mindenféle badarságok kitalálásával foglalkoznak - mondta Szijjártó Péter szerda reggel a Magyar Rádiónak a magyar kormányfő és Eleni Tsakopoulos Kounalakis találkozója kapcsán, amelyet jó hangulatúnak minősített.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet és kísérete
Budapest, 2011. október 18. Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet (j2) és kísérete a liftnél várakozik a Parlament épületében, ahol Orbán Viktor miniszterelnök fogadja hivatalában.

Semmifajta amerikai tiltakozásról nem volt szó a találkozón - közölte, utalva a The Washington Post múlt heti cikkére, amely azt írta, a nagykövet az amerikai külügyminisztérium hivatalos diplomáciai tiltakozását kívánja személyesen átadni a magyar kormányfőnek.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis kért konzultációs lehetőséget Orbán Viktortól és a kifejezetten jó hangulatú keddi megbeszélésen több dologért köszönetet mondott a nagykövet. Külön beszéltek arról a jogalkotási folyamatról is, amely a sarkalatos törvényeket és az új alaptörvény életbe léptetését illeti - folytatta, hozzátéve: a miniszterelnök világossá tette, hogy "a magyar Országgyűlés a magyar emberek felhatalmazása alapján a magyar emberek érdekében hoz törvényeket a lehető legjobb tudása szerint". A szóvivő szólt arról is, hogy tárgyaltak gazdasági kérdésekről, különböző amerikai befektetésekről is, valamint arról, hogy a kis- és közepes vállalkozások támogatásában az amerikai tőke miként tudna szerepet játszani.

Simor András MNB-elnök keddi parlamenti bizottsági meghallgatásával kapcsolatban a szóvivő, aki egyúttal a parlament költségvetési bizottságának alelnöke is, azt mondta: tűrhetetlen, hogy a nemzeti bank elnöke megpróbálja az intézményt a közfigyelem elől elzárt területként működtetni. Ezért nincs helye titkolózásnak az elnök állítólagos volt offshore-cége ügyében sem - rögzítette, rámutatva: emiatt szólították fel Simor Andrást, hogy bocsássa a bizottság rendelkezésére azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják a cég eladását, illetve azt, hogy hazahozta ott felhalmozott több száz milliós vagyonát, eleget téve itthoni adófizetési kötelezettségének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.