Szijjártó szerint meg kell védeni az európai életformát

Nemcsak Európát, az európai embereket, hanem az európai életformát is meg kell védeni, ezért minden európai politikának most a biztonságra kell fókuszálnia – figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Az elmúlt időszak eseményei világosan mutatják, hogy az európai életforma védelemre szorul – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján, Dunakeszin. Szijjártó Péter kifejtette: korábban Európában a biztonságot teljesen evidensnek tekintettük, a biztonság gyakran utolsó szempontként jelent meg, mivel adottnak vettük. Ez most már sajnos a múlté – vélekedett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: nemcsak Európát, az európai embereket, hanem az európai életformát is meg kell védeni, ezért minden európai politikának most a biztonságra kell fókuszálnia. Kifejtette: mérföldkőhöz érkeztünk az Európában elkövetett terrortámadások tekintetében, ugyanis „a pénteki aljas támadás Münchenben" volt az első olyan alkalom, hogy magyar állampolgár is a halálos áldozatok között volt.

Szombaton a bajor rendőrség írásban is megerősítette, hogy egy magyar állampolgár, egy 2001-ben született fiú is az áldozatok között volt – emlékeztetett. Hozzátette: a fiú mintegy tíz éve Münchenben élt és ott is járt iskolába. A külügyminiszter közölte: a rokonság, a család egy része Magyarországon él, ők szombaton már megérkeztek a német nagyvárosba, és a családtagok közül néhányan részt vettek a holttest azonosításában is.

A család akarata szerint a fiút Magyarországon temetik el, az ehhez szükséges adminisztratív lépések intézésében a müncheni főkonzulátus munkatársai segítenek, a családdal közvetlen kapcsolatban állnak – közölte a miniszter. A politikus a kormány nevében részvétét fejezte ki az érintett családnak, és közölte: minden szükséges segítséget biztosítanak nekik.

Szijjártó arról is beszélt, hogy állítólag egy ingyenes ételt kínáló internetes poszt jelentette az alapját a támadásnak, és ezt annyiban alá tudják támasztani, hogy a főkonzulátus vezető konzuljának gyermeke is kapott ilyen üzenetet. Nyilvánvalóan ez az üzenet is szerepet játszhatott abban, hogy a halálos áldozatok többsége fiatal volt – fűzte hozzá.

Kérdésre a külügyminiszter elmondta: a törökországi utazásokat illetően két ajánlása van a tárcának. Egyrészt az ország jelentős része olyan kategóriába tartozik, hogy fokozott óvatosságot kérnek mindenkitől, aki oda utazik, másrészt vannak az országnak olyan területei – alapvetően a Szíriával határos részek –, ahova egyáltalán nem javasolt az utazás – mondta Szijjártó Péter. Egyébként minden külföldre utazót arra kérnek, regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.