Szijjártó szerint képmutatóak és elfogadhatatlanok a svéd kormányfő szavai

Visszautasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a svéd miniszterelnöknek a migránsválsággal kapcsolatban Magyarországra tett megjegyzését, amelyet elfogadhatatlannak minősített.

"Rendkívül képmutatónak és elfogadhatatlannak tartom azt, ha valaki az európai uniós források folyósítását összekeveri az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás, a bevándorlás kérdésével" - mondta a miniszter az MTI-nek telefonon.

A tárcavezető a minisztérium tájékoztatása szerint arra reagált, hogy Stefan Löfven svéd miniszterelnök előző nap egy (stockholmi) sajtótájékoztatón kijelentette: "csalódott, hiszen még mindig túlságosan sok olyan EU-tagállam van, amely elutasítja a felelősségvállalást. Magyarország egy ezek közül. Orbán Viktor egy olyan EU-tagállam miniszterelnöke, amely az egyik legnagyobb mértékben élvezi az EU anyagi támogatását. És akkor logikus a következtetés. Ha részesedni akarunk a közösből, akkor mutatnunk kell, hogy a közös részei vagyunk".

Szijjártó Péter hangsúlyozta, "Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai uniós jogszabályokat betartva csökkentse a bevándorlási nyomást, amely Magyarországra, Ausztriára, Németországra, az egész Európai Unióra hárul. Magyarország mind a schengeni, mind a dublini szabályokat betartja, és Magyarország azért épít kerítést a déli határán, hogy meg tudja védeni az Európai Unió külső határát, hogy ezáltal csökkentse a bevándorlási nyomást Európán".

"Tehát ha van olyan ország, amely mindent megtesz a bevándorlási nyomás csökkentése érdekében, ezáltal szolidaritást vállal az európai uniós országokkal, az éppen Magyarország, ezért én azt gondolom, hogy az ilyen típusú fenyegetéseket nekünk vissza kell utasítanunk" - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.