Szijjártó. Reális a kétharmad az Iszlám Állam ellen

A kormány akkor hozza meg végső döntését a Iszlám Állammal szembeni magyar katonai szerepvállalásról, ha a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk véget értek - mondta Szijjártó Péter szerdán újságíróknak, hozzátéve: úgy látja, a kétharmados többség létrejötte a kérdésben "reális forgatókönyv".
Együttes ülést tart az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsága az Iszlám Állam elleni harcban történő magyar szerepvállalásról
Együttes ülést tart az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsága az Iszlám Állam elleni harcban történő magyar szerepvállalásról
Kovács Attila / MTI

A külgazdasági és külügyminiszter a parlament honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottságának szerdai együttes, zárt ülése előtt azt mondta: kedden az Országgyűlés külügyi bizottságában tartott beszámolója után Orbán Viktor miniszterelnök és Colleen Bell amerikai nagykövet találkozójára érkezve is erről adott tájékoztatást. Hozzátette: a kétharmad létrejöttét arra alapozza, hogy ellenzéki pártok képviselői között is volt, aki úgy nyilatkozott, hajlandó támogatni a szerepvállalást.

Kiemelte: az már korábban világossá vált, hogy az Iszlám Állam tevékenysége általánosságban növelte a terrorfenyegetettséget Európában, így Magyarországon is. Nyilvánvaló, hogy ha Magyarország katonákat küld ebbe a misszióba, arra a katonák biztonsága érdekében és itthon is fel kell készülni - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter elmondta: Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes, valamint Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke zárt ülést hívott össze annak érdekében, hogy az Információs Hivatal (IH), a Terrorelhárítási Központ (TEK), valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) vezetői el tudják mondani azokat az - alapvetően a biztonsági helyzet esetleges alakulásáról szóló - információkat, amelyeket nyilvánosság előtt nem lehet, de rendkívül fontosak ahhoz, hogy a parlamenti képviselők megalapozott és felelősségteljes döntést tudjanak hozni.

A külügyminiszter szerint Pásztor István, az IH, Hajdu János, a TEK és Kovács József, a KNBSZ vezetője tudja megadni azokat az információkat, amelyek egészen biztosan alapvetően fogják befolyásolni a parlamenti képviselők döntését.

Szijjártó Péter azt is elmondta: a kormány azután fog dönteni, hogy a parlamenti pártokkal való konzultációk véget értek. Mint kiemelte, katonák külföldi bevetéséről, valamint a nyugati értékrend ellen indított támadás visszaveréséről van szó. "Ha van nemzeti ügy, ez az" - szögezte le. Hozzátette: ennek nem kormány-ellenzék dimenzióban kell eldőlnie, azt szeretnék, ha minél szélesebb körű támogatást tudnának a parlamentben szerezni. A kormánydöntés akkor fog megszületni, ha a parlamenti pártok állásfoglalását is ismerik. A végső döntést a parlament hozza meg, és azt kell a kormánynak végrehajtania - fejtette ki az ülés előtt nyilatkozva a külügyminiszter.

Az Országgyűlés honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes zárt ülésén a külügyminiszter, valamint a polgári és katonai titkosszolgálati szervek vezetői mellett részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, hogy tájékoztatást adjon a katonai szerepvállalásról.

A zárt ülésen Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő és Demeter Márta (MSZP) is részt vett volna, hogy több, előző nap a külügyi bizottságban már feltett kérdésére választ kapjon. Röviddel az ülés kezdete után azonban mindketten távoztak. Szelényi Zsuzsanna elmondta: eseti titoktartási kötelezettség vállalásával és a két testület tagjainak támogatásával részt vehettek volna az ülésen, azonban a kormánypárti képviselők ezt leszavazták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.