Szijjártó rájött, hogy segített a menekülteknek

Magyarország a nemzetközi konvencióknak megfelelően a menekülttáborokban biztosította az ellátást a bevándorlóknak - közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Werner Fayman osztrák kancellár "továbbra sem száll le Magyarországról." 

A tárcavezető arra reagált, hogy Werner Faymann osztrák kancellár azt mondta a Süddeutsche Zeitung gazdasági fórumán Berlinben: "visszatekintve a Magyarországról érkező menekültáradattal kapcsolatos szeptemberi helyzetre", megállapítható, hogy helyes döntés volt a magyar-osztrák határ nyitva tartása és a gondoskodás a menekültekről. Ha nem adtunk volna élelmiszert és gyógyszereket az embereknek és a határt lezártuk volna, az humanitárius katasztrófához vezetett volna - vélekedett.

Hozzátette: egy társadalom, amely a szabadság és a menekültjog értékeit nagyra tartja, ilyen humanitárius katasztrófáért semmiképpen sem vállalhat felelősséget.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "Az osztrák kancellár továbbra sem száll le Magyarországról, holott éppen ideje lenne, tekintettel az egyre súlyosbodó európai biztonsági helyzetre". Werner Faymann azt a hamis látszatot kelti, mintha Magyarország nem látta volna el megfelelően a bevándorlókat - közölte. Véleménye szerint az igazság ezzel szemben az, hogy Magyarország a nemzetközi konvencióknak megfelelően a menekülttáborokban biztosította az ellátást, ugyanakkor az nem lenne normális elvárás, hogy a kormány elfogadja: a bevándorlók vasútállomást, autópályát és közterületet foglalnak el.

(A Szerkesztő megjegyzése: a Magyar Tudományos Akadémia migrációs munkacsoportja nemrég 132 ezer menekült magyarországi áthaladását vizsgálta. A 132 ezer menedékkérő közül október végéig 22 - azaz huszonkettő - bevándorló kapta meg a menekültstátuszt Magyarországon.)  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.