Szijjártó: Négy amerikai vállalat befektetne nálunk

A külügyminiszter még a közmédiának sem említett ennél több konkrétumot. Szijjártó beszélt Paksról is, ami szerinte az "évszázad üzlete".

Négy újabb amerikai vállalattal sikerült megállapodni magyarországi befektetésekről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Ezek az információtechnológiai szektorban, az autóiparban és a szolgáltatások területén valósulnak meg, és összesen 1700-1800 embernek adnak majd munkát - közölte a politikus.

A külgazdasági és külügyminiszter amerikai útját felidézve elmondta, hogy az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon Németország után. Több mint 1600 amerikai vállalat 91 ezer embernek ad munkát Magyarországon és a befektetéseik értéke eléri a 9 milliárd dollárt.

New Yorkban tárgyalt az ENSZ főtitkár-helyettesével is a szíriai válságról, akit arra kért, hogy az ENSZ gyorsítsa fel azt a folyamatot, amelynek nyomán az 1956-os eseményekhez kapcsolódó dokumentumok titkosításának feloldása végre lehetővé válik - mondta.

Moszkvai látogatásáról elmondta: a magyar és az orosz fél is világossá tette, hogy az eddigi ütemtervnek megfelelően tartja a paksi beruházással kapcsolatos kötelezettségeit.

Megismételte, hogy magyar szempontból ez az évszázad üzlete, hiszen 43 százalékról 60 százalékra nő a nukleáris úton előállított elektromos energia aránya, több ezer munkahely jön létre, ráadásul mindezt hitelből fedezik.

A Visegrádi együttműködésről azt mondta, hogy a V4 immár globális tényezővé vált. Az országcsoport javaslata egyértelmű: meg kell szüntetni Európa védtelenségét és ha ez nem megy Görögország déli határainál, akkor Görögország északi határainál kell megteremteni ennek feltételeit. Tavasszal újra naponta 6-10 ezer menekülttel kell számolni az EU határán - mondta Szijjártó Péter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.