Szijjártó még szítja egy kicsit a szerb-horvát ellentétet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjúban azt üzente Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknek, hogy hagyja békén Magyarországot és Szerbiát, ne keverje bele őket a horvát választási kampányba.
"Megértem, hogy Horvátországban már elkezdődött a választási kampány, ezért csak egy kérésem van a horvát kormányfőhöz, mégpedig, hogy hagyjon minket békén, a szerbeket is és a magyarokat is. Nem fogunk szavazni a horvátországi választásokon, minket nem kell semmiről sem meggyőznie, a választási kampányt folytassa Horvátország határain belül" - fogalmazott a pénteken közölt interjúban Szijjártó Péter.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy semmilyen megállapodás nincs és nem is volt Belgrád és Budapest között a migránsok mozgásának befolyásolásáról, vagyis nem igaz Zoran Milanovic azon állítása, amely szerint magyar-szerb megállapodás keretében a migránsokat Szerbia a horvát határra irányítja, illetve szállítja.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a horvát ultimátum - amelyben Zágráb a migránsok magyar határra való szállítását jelölte meg a határzár feloldásának feltételeként - teljes mértékben ellentétes az európai értékekkel, szolidaritással és viselkedéssel. Mint fogalmazott: Horvátország sem az európai uniós, sem a dublini előírásokat nem veszi figyelembe, nem regisztrálja a migránsokat, hanem egyszerűen csak elszállítja őket Magyarországra.

A politikus reményének adott hangot, hogy amikor véget ér a horvát választási kampány, lecsillapodnak az érzelmek, és a választások után "a következő horvát miniszterelnök a horvátokkal foglalkozik majd, nem Magyarországgal".

Horvátország és Magyarország stratégiai partnerek kellene, hogy legyenek, mert Budapest sokat segített a horvát uniós csatlakozás során, ezért a horvát viselkedés "nem illő" - mondta Szijjártó Péter, majd úgy folytatta: a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat figyelembe véve a magyar-horvát viszonynak sokkal jobbnak kellene lennie, de "az ilyen mélyen lévő politikai kapcsolatok sajnos az együttműködés más területein is károkat okoznak".

A külgazdasági és külügyminiszter kitért a magyar-szerb kapcsolatokra is, amelyeket kiemelkedően jónak nevezett, és ebben a két kormányfő, illetve a két külügyminiszter munkáját méltatta. Hozzátette, hogy a migránsválság miatt Szerbia és Magyarország között is konfliktusra kerülhetett volna sor, a jó kapcsolatoknak köszönhetően azonban ez nem történt meg. "Nem volt politikai konfliktus Magyarország és Szerbia között. Most azt láthatják, hogy Horvátország és Magyarország között van, a román kormányfő is emlegetett minket, szerb oldalról azonban nincs negatív kommentár, és ez fordítva is igaz" - emelte ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.