Szijjártó: meg kell védeni az európaiakat

Ideje lenne végre a valósággal foglalkozni, ugyanis az európai embereket meg kell védeni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált közleményében, hogy Michael Roth német külügyi államminiszter kedden kijelentette: az Európai Uniónak Magyarországon is érvényesítenie kell a jogállami előírásokat a migránsok tekintetében. A terrorizmus elleni harc pedig nem mosható össze a migránskérdéssel, még Magyarország esetében sem - tette hozzá. A német államminiszter szerint a múlt pénteki párizsi merényletek után Európának egységesnek kell maradnia, hiszen ha ez a támadás az európai értékek ellen irányult, akkor ezeket az értékeket meg kell védeni. A migrációs kérdéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy továbbra is a szolidaritásnak és a humánumnak kell vezetnie a döntéshozókat.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban azt mondta: "Michael Roth szavainak ezúttal sincs sok köze a valósághoz". Magyarország jogállam, amely akkor is betartja az európai közös szabályokat, amikor más országok nem - magyarázta. Közölte: Magyarország a közös európai szabályoknak megfelelően mindent megtesz, hogy megvédje saját és a schengeni zóna külső határát, és elérte, hogy illegális bevándorlók azonosítatlan tömegei nem vándorolnak keresztül a területén. A külügyminiszter kiemelte: "mi nem azt mondjuk, hogy minden bevándorló terrorista. Mi azt állítjuk, hogy senki sem tudja megmondani, hogy a migránsok között hány terrorista érkezett Európába, és hány érkezik még nap mint nap."

Egyes európai vezetők sokkoló nyilatkozatokat tesznek a párizsi terrorcselekmények után is, és most a német külügyi államminiszter is beállt ebbe a sorba - vélekedett Szijjártó Péter, aki úgy látja, "ideje lenne a homályos ideák helyett a valósággal foglalkozni, ugyanis az európai embereket meg kell védeni". Azoknak pedig, akiknek háború miatt el kellett hagyniuk a szülőföldjüket, a hazájukhoz a lehető legközelebb kell emberhez méltó körülményeket teremteni, hogy a háború lezárása után visszatérhessenek szülőföldjükre - közölte. Hozzátette: nem az a dolgunk, hogy "új, európai életet adjunk ezeknek az embereknek, hanem az, hogy segítsünk visszakapni a régi életüket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.