Szijjártó máris bejelentkezett az újbalos kormánynál

Nem tűr halasztást a déli nyitás, a külügyminiszter máris kifejezte abbéli reményét.

A görög nép demokratikus választáson döntött arról, hogy milyen jövőt szán országának - jelentette ki hétfőn az MTI-nek telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ankarából nyilatkozva. Hangsúlyozta, "általános hozzáállásunk, hogy tiszteletben tartjuk más ország polgárainak demokratikus döntését".

Radikális nászból koalíció

Hétfőn megalakult a koalíciós kormány a radikális baloldali Sziriza és a jobboldali Független Görögök részvételével - az előzményekről itt írtunk.

A magyar miniszter kifejezte abbéli reményét, hogy a lehető legrövidebb időn belül hatékony, pragmatikus együttműködés alakul ki Görögország új kormányával, tekintettel arra, hogy "vannak olyan fontos nemzetközi kihívások, amelyeket közösen kell kezelni".

A hétvégi görögországi parlamenti választásokon a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) szerezte a legtöbb voksot. Nyugaton, különösen Athén euróövezeti partnerei szorongva figyelték a választások fejleményeit, mert aggasztották őket a Sziriza vezetőjének, Alekszisz Ciprasznak a hatalmas görög adósság és a Brüsszel által megszabott megszorító intézkedések újratárgyalására vonatkozó kijelentései.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.