Paks: Orbán-Putyin paktum

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország nagyon sokat veszíthetett volna, ha nem köti meg a Paksi Atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó megállapodásokat.
Szijjártó Péter erről pénteken beszélt az Országgyűlés ülésén, az erőmű bővítéséről szóló vitanapon.

Kijelentette: a beruházás jelentősen növeli az energiabiztonságot, javítja az ország versenyképességét, újabb lökést ad a gazdaság bővülésének, garantálja az energiapolitika sikerét és hozzájárul az ipari rezsicsökkentéshez.

A miniszter az elmúlt évek legnagyobb gazdaságfejlesztő beruházásának nevezte a paksit, és azt mondta: az állam az elmúlt évtizedek legsikeresebb megállapodását kötötte a szerződésekkel, amelyek egyike egy termelő beruházáshoz nyújt olcsó hitelt.

Az MSZP szerint a paksi bővítésről szóló megállapodás hazugságok sokaságára épít, és következményeként Magyarország elveszíti szuverenitása egy részét.

Tóth Bertalan, a szocialisták vezérszónoka az erőmű bővítéséről szóló pénteki vitanapon arról beszélt az Országgyűlésben, hogy az "Orbán-Putyin paktummal" kapcsolatban hazugság, hogy a bővítés lenne az egyetlen járható út. Kitért arra: a 2009-es parlamenti döntés csak az előkészítéshez adott elvi hozzájárulást.

Bírálta, hogy a háttértanulmányokat nem hozták nyilvánosságra, megfosztották az embereket a döntés lehetőségétől. Szavai szerint a bővítés 100 évre kényszerpályára állítja a magyar energiapolitikát. Az MSZP-s politikus külpolitikai szempontból is kockázatosnak nevezte a megállapodást.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.