Szijjártó: A román határon is építhetünk kerítést

A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Szijjártó Péter hozzátette: az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

Előkészítő munkáról van szó, a határvonaltól négy méterre, magyar területen kezdik meg a földmunkálatokat, amelyek szükség esetén ideiglenes biztonsági határzár, kerítés felépítését teszik lehetővé. A kormány döntéséről tájékoztatást kapott a román külügyminisztérium európai integrációért felelős államtitkára - mondta a miniszter.

Az "ésszerű távolság" azt jelenti, hogy a hármashatártól a Maros folyóig, majd onnan még pár kilométer hosszan kezdik meg az előkészítő munkálatokat - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a magyar álláspont szerint világos prioritás lista kell, amikor az Európai Unió közös megoldásokat keres a közösséget "elképesztő erőpróba" elé állító bevándorlásra.

Első helyen a határok megvédésének képessége van, Magyarország ennek érdekében mindent meg is tesz. Keddtől mind a fizikai, mind a jogi lehetőségek adottak, hogy Magyarország hatékonyan meg tudja védeni külső, schengeni határát - mondta.

Szijjártó Péter az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország közötti gazdasági együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy egyetértenek az arab emirátusok képviselőivel: a háborús területről menekülők otthonukhoz legközelebb kapjanak ellátást és segítséget, hogy ha vége van a konfliktusnak, minél előbb visszatérhessenek otthonaikba.

Az Európai Uniónak anyagi segítséget kell nyújtania Törökország, Libanon, Jordánia és további, Szíriával szomszédos országoknak a menekülttáborok infrastruktúrájának fenntartására, a nemzetközi konvencióknak megfelelő ellátás biztosítására. Ennek a prioritáslista második helyén kell szerepelnie - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Az Egyesült Arab Emírségek is tiszteletreméltó teljesítményt nyújt menekültügyben, több százezer szíriai menekültet lát el jelenleg - tette hozzá Szijjártó Péter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.