Szigorúbbak lennének a törvénynél is

Ne állhassanak üzleti kapcsolatban Siófok önkormányzati képviselői és azok közeli rokonai a város cégeivel – ezt szeretné elérni a Balaton-parti város egyik civil szervezete. A Siófok Városért Egyesület úgy látja, hogy erkölcstelen összejátszásokra ad lehetőséget, ha egy település vállalkozói egyben képviselők is.

A siófoki szervezet ajánlását – ami lényegesen szigorúbb, mint az önkormányzati törvény – a városi képviselő-testület elé kívánja vinni Völgyi Lajos, a grémium ­MSZP-s tagja. Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere is támogatja a kezdeményezést. Lengyel és Völgyi azonban kisebbségben vannak a 12 fős testületben, így attól függ a javaslat sikere, hogy a grémium hét-tagú, kormánypárti frakciója egyetért-e a civil szervezet elképzelésével. Szajcz Adrián, a siófoki Fidesz-frakció vezetője azt mondta, hogy pártja eddig még nem foglalkozott az egyesület indítványával.

Az elmúlt években Siófokon többször is előfordult, hogy a képviselők családjának cége önkormányzati munkát nyert el. Hogy jelenleg hány ilyen szerződés él, azt – a polgármester utasítására – most leltározzák. Az üdülővárosban szinte minden családnak van vállalkozása, s ha ez az etikai kódex elfogadásra kerül, akkor a képviselők rokonsága hátrányba kerülhet. Lengyel ezt elfogadja, ugyanakkor úgy véli, hogy tisztább viszonyokat eredményez, ha egy képviselő nem üzletelhet a településével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.