Szigorúbb biztonsági intézkedésekkel reagál a párizsi terrortámadásra a kormány

Fokozzák a közterületi rendőri jelenlétet, szigorítják a határellenőrzést, és nagyobb fordulaton működtetik a titkosszolgálatokat – így reagált a kormány a párizsi terrortámadásra. Egyelőre nem részletezett jogi lépéseket is kívánnak tenni a terrorfenyegetettséggel kapcsolatos új intézkedések rendszerének kialakítására.
Megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket – így határozott a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja a párizsi terrortámadást követően összehívott szombat reggeli ülésén. A megbeszélésen a biztonsági szervek vezetői mellett részt vett Orbán Viktor kormányfő is. A döntésről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója számolt be egy sajtótájékoztatón.

A szélsőséges szervezetek támadására válaszolni kell, bár arra továbbra sincs információ, hogy az országot konkrét veszély fenyegetné – hangsúlyozta Bakondi. Ennek ellenére a B szintű terrorfenyegetettség emelt szintű rendszerét vezetik be. Ez azt jelenti, hogy a közterületeken fokozzák a rendőri jelenlétet, különösen a kiemelt objektumok, például repülőterek és a paksi erőmű környezetében.

Döntés született arról is, hogy szigorítják a határellenőrzést, a szokásosnál jobban ügyelnek a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságára, s az operatív szervezetek is nagyobb aktivitást fejtenek ki. Bakondi úgy fogalmazott: minderre az ország lakosságának biztonságának érdekében van szükség.

A főtanácsadó elmondta, jogi előkészítő munka is folyik azért, hogy a szerdai kormányülésen már tárgyalhassanak a terrorfenyegetettséggel kapcsolatos új intézkedések rendszeréről szóló előterjesztésről. Erről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy részletes tájékoztatással csak a kabinet ülése után szolgálnak.

 

Magyarországon egyébként a terrorfenyegetettség négy fokozatát különböztetik meg. Az A a legenyhébb, majd a B és a C következik, míg a legmagasabb a D. A B készenléti fokozatot már az év elején bevezették, amikor a belga hatóságok az ország több területén terrorcselekményekkel gyanúsítható személyek ellen léptek fel, és az akció során ketten életüket vesztették.

A B készenléti fokozat különben akkor rendelhető el, ha az Európai Unió vagy a NATO bármely tagállamában, illetve a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, de annak Magyarországra gyakorolt hatása még nehezen becsülhető. Most ennek a fokozatnak az emelt szintje lépett érvénybe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.