Szigorított ellenőrzés a határokon: egy ujj nem elég

Brutális ellenőrzésre számíthat, aki a Schengen-övezetbe tévedne.
Szombattól ujjlenyomat-ellenőrzést végeznek Magyarország külső, schengeni határátkelőin a harmadik országbeli vízumkötelezett állampolgároknál a visszaélések kiszűrésére - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Vas Gizella rendőr ezredes elmondta, az Európai Unió vízuminformációs rendszerén alapuló ellenőrzést nemcsak Magyarország schengeni határátkelőin vezetik be a vízumkötelezett harmadik országbeli állampolgároknál, hanem a schengeni határforgalomban minden államban; belépésnél minden esetben, kilépésnél pedig szúrópróbaszerűen alkalmazzák majd.

Tájékoztatása szerint a személyazonosság egyértelmű megállapítását célzó ellenőrzés 5-10 másodpercig tart, és a központi uniós rendszer is ennyi idő alatt küldi meg az eredményt. Az útlevélkezelőknek ez alapján kell eljárniuk, tehát engedélyezni vagy megtagadni a belépést, hiszen az ellenőrzéseket gyakorlatilag valamennyi schengeni tagállam nevében végzik el mindenhol.

A gyakorlatban Magyarországon ez azt jelenti, hogy valamennyi érintett beutazónak egy ujjlenyomat-olvasó eszköz üvegablakára kell nyomnia az egyik kezének ujjait, a hüvelykujj kivételével. Az utastól levett ujjlenyomatot automatikusan ellenőrzik az uniós központi információs rendszerben akár vízi, légi, közúti átkelőhelyen érkezik az utas.

Az ORFK valamennyi határátkelőhelyet ellátja a szükséges eszközökkel, ez a vízi- és a vasúti forgalomban mobileszközök használatát jelenti.
Az ellenőrzés alól mentesülnek a 12 év alatti gyerekek, az állam- és kormányfők, az uralkodók és családtagjaik, valamint a fizikailag akadályozottak, így például azok, akiknek a keze be van gipszelve.

Közölte, az új határforgalom-ellenőrzési módszer, az ujjlenyomat-azonosítás jóval biztonságosabb módszer a visszaélések kiszűrésére mint a hagyományos, fényképes ellenőrzés, de ez utóbbit továbbra is ugyanúgy alkalmazzák majd, mint eddig.

Vas Gizella emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió még 2011-ben hozta létre a vízuminformációs rendszert, aminek a lényege, hogy a schengeni tagállamok a vízum kiállításakor egy közös adatbázisban rögzítik a kérelmezők adatait, így a személyes adatok és fénykép mellett mind a tíz ujj lenyomatát, valamint azt a nyilatkozatot is, hogy a polgár milyen célból kíván beutazni és melyik külső schengeni határon kíván először belépni. Elmondta, jelenleg 16 olyan - az EU által meghatározott - régió van már a világban, ahol a schengeni országok követségein úgy állítják ki a vízumot, hogy ujjlenyomatot is vesznek a kérelmezőktől.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a "négyujjas" módszerről Magyarország döntött. Az egyes schengeni tagországok ugyanis maguk határozhatják meg, hogy a központi uniós adatbázisban rögzített tíz ujj lenyomata közül melyeket kívánják összevetni a belépni szándékozó ujjlenyomatával; akár egy ujjal is azonosítható a belépő személy.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.