Szigor a plafonon - Öt párt követel új adótörvényt

A költségvetési kiadások csökkentésében, az adóreformalap létrehozásában, illetve a jövőbeni állami túlköltekezés elleni törvényi garanciák megteremtésében is egyetértettek reggeli egyeztetésükön a parlamenti pártok illetékesei.


Az ötpárti egyeztetést az MDF és az SZDSZ kezdeményezte az adóreformról és a költségvetésről; a másfél órás tárgyalás után Kóka János SZDSZ-frakcióvezető bejelentette: az öt frakció egyet értett abban, hogy szigorítani kell a plafontörvényt (az SZDSZ vonatkozó előterjesztése a költségvetési kiadásokat törvényben korlátozná), és megállapodtak a Fidesz által kezdeményezett Költségvetési Hivatal összetételében is (eszerint az államfő, a jegybank, illetve a számvevőszék jelölné a tagokat).

Abban is egyetértés született, hogy felkérik a kormányt egy új adótörvény benyújtására.

Az MSZP részéről Szabó Lajos képviselő jelezte, hogy ezt támogatják, az adócsökkentést viszont - a többi párttal ellentétben - jelen helyzetben túl kockázatosnak tartják. A gazdaság kifehérítését, az üzleti környezet javítását szolgáló intézkedéseket azonban a szocialisták is támogatják.

A szabad demokraták, illetve a Fidesz már január elsejével csökkentenék az adókat; a liberálisok emellett eltörölnék a vállalatok különadóját, illetve 18 százalékra növelnék a társasági adót.

Az adóelképzelésekkel kapcsolatban Szabó Lajos rendre azt a választ adta az újságíróknak, hogy "támogatják az adóátalakítás prioritásainak meghatározását".

Megállapodtak ugyanakkor az adóreformalap létrehozásáról.

Herényi Károly MDF-frakcióvezető közlése szerint a költségvetés múlt szombaton benyújtott második változtról volt a legnagyobb vita a tárgyalófelek között; nem kizárt, tette hozzá, hogy a büdzsé újabb, jelentős módosításra szorul, mivel a pénzügyi világválság további fejleményeitől függően, akár "drasztikus, átmeneti válságkezelő intézkedésekre is szükség lehet".

Szabó Lajos ezzel kapcsolatban jelezte, hogy partnerek egyetértettek a kiadások szigorú visszafogásában.

Az öt párt a részleteket szakértői egyeztetéseken dolgozza ki, melynek végén elképzelhetőnek tartanak akár egy ötpárti megállapodást is.

A parlamenti sajtótájékoztatóval egyidőben, de külön, a Képviselői Irodaházban ad tájékoztatást a Fidesz álláspontjáról Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője.

Szabó Lajos, az MSZP parlamenti képviselője, Kóka János, az SZDSZ és Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az SZDSZ és az MDF által összehívott ötpárti tanácskozás után a Parlamentben.
Szabó Lajos, az MSZP parlamenti képviselője, Kóka János, az SZDSZ és Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az SZDSZ és az MDF által összehívott ötpárti tanácskozás után a Parlamentben.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.