Szigetvárt is elérte a fairtási őrület

A következő napokban fakivágás kezdődik a szigetvári várban, s ez ellen tiltakozik Berkecz Balázs, a baranyai város főépítésze, az Együtt elnökségi tagja.

Berkecz tudósítónknak elmondta, hogy a várban lévő, helyi védettséget élvező park 65 fájából 27-et ki akar vágni a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ. A főépítész szerint a fairtás előtt az ügyben ki kellett volna kérni az önkormányzat tervtanácsának véleményét, erre az egyeztetésre azonban a műemlékvédelemért felelős állami szervezet nem adott lehetőséget, s már meg is bízott egy vállalkozót a fák kitermelésével. A Forster központ a döntését azzal indokolta, hogy a vár erőd-jellegét szeretnék hangsúlyozni, s ehhez szükséges a fák megritkítására. A munkákra azért most kerül sor, mert a Zrínyi Miklós csapatai által védett várat 450 éve ostromolta meg és foglalta el a Szulejmán vezette török sereg, s szeptember 7-én  nagyszabású megemlékezést rendeznek a városban.

Vass Péter, Szigetvár független polgármestere nem kívánja keresztezni a Forster központ terveit. A Fidesszel kritikus viszonyban lévő polgármester hangsúlyozza, hogy a vár az államé, az önkormányzat csak kezelője az ingatlannak, így a Forster központ jogosan döntött. Vass örül annak, hogy végre elkezdődnek a munkálatok, hisz a vár fala több helyen életveszélyesen omlik. A következő hetekben a a falakat a szükséges mértékig visszabontják, majd megerősítik, s a város első embere nem akarja gátolni a munkákat, favédőként. Emellett Vass bízik a Forster központ szakmai hozzáértésében is, hisz a vár  udvara megújul, új lámpákkal és utcabútorokkal vonzóbbá válik.

Berkecz szerdai megszólalása után néhány órával közleményt adott ki a Szigetvári Emberekért Egyesület (SZEE), s ők is határozottan tiltakoznak a fakivágás ellen. Ennek a szervezetnek a jelöltjei a 2014-es önkormányzati választáson csúfos vereséget mértek a kormánypártokra, hisz a SZEE a nyolc körzetből hétben győzött. Elképzelhető, hogy az SZEE mozgósítja szavazóit a fakivágás ellen, s akkor a baranyai városban hasonló harc kezdődik, mint a Városligetben.

Berkecz Balász szerint a szigetvári munkákkal a kormány alaposan megkésett, s most már kapkodva akarják a várat alkalmassá tenni az ünnepségekre, ezért fognának bele a fakivágásba egyeztetés nélkül. A szeptemberi megemlékezésen részt vesz a magyar, a török és a horvát államfő. Van olyan feltételezés, hogy a fakivágás biztonsági okokból szükséges, hogy a terrorelhárítók számára áttekinthető legyen a park. Ezt a hipotézist Vass Péter cáfolta, szerinte a műemlékvédelem koncepciója miatt kell a fákat megritkítani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.