Szigetvári: ha kell, börtönbe küldjük Polt Pétert

Az LMP kormányzásképtelen, elitellenes populizmusától és az országot egyszer már tönkretevő baloldali populizmustól is eltérő karakterű, szabadelvű, balközép identitású, polgárosodáspárti erőként jellemezte az Együttet a párt első emberévé választott Szigetvári Viktor.
Az Együtt új vezetése
Az Együtt új vezetése
Teknős Miklós / Népszabadság

Első, ügyvezető társelnökként vasárnap tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az új ellenzéki erő felépítése szempontjából kulcsfontosságú volt pártjuk előző napi közgyűlése, amely új működési szabályokat állapított meg.

Szigetvári hangsúlyozta: a taggyűlés nem a háttérbe vonuló Bajnai Gordon utódlásáról szólt, feladatuk most erővel megtölteni a több mint egy évvel ezelőtt létrejött pártot, kiépíteni a szervezetét, tagtoborzásba kezdeni. Azt mondta, nem Orbán Viktort, hanem a szegénységet és a megosztottságot tartják ellenfelüknek, de hozzátette, ha ez utóbbit úgy lehet felszámolni, hogy „Polt Péter legfőbb ügyészt börtönbe küldjük, azt is meg fogjuk tenni".

Ezt később egy kérdésre úgy magyarázta, néhány ügyészségi vezető, köztük elsősorban Polt, fogva tartja az igazságszolgáltatást, nem hajlandók eljárni olyan esetekben, mint Rogán Antal ingatlanügye. Noha Szigetvári szerint ellenzéki politikusokat hasonló gyanú miatt már vezetőszáron vinnének el.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a társelnökké újraválasztott Juhász Péter és a Szolidaritás mozgalomhoz tartozó Székely Sándor mellett az elnökség tagja lett Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselő, Pápa Levente gazdaságpolitikus, Sértő-Radics István, a Szabolcs megyei Uszka polgármestere, Szalóczi Géza, az egri dohánygyár korábbi igazgatója, aki megalakulása óta a Szolidaritás tagja, Berkecz Balázs, a párt dunántúli politikai igazgatója és Hajdú Nóra külügyi szakértő.

Juhász Péter hangsúlyozta, hogy a Bajnai Gordon vezetésével megalakuló pártparlamentbe, az ötventagú országos politikai tanácsba a második legtöbb szavazattal választották be Váradi András felcsúti juhászt, aki évek óta vívja harcát a korábban általa használt földekért Mészáros Lőrinc polgármesterrel. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy az Együtt politikai erőt adhat eddig civilként képviselhet törekvésekhez. Szelényi Zsuzsanna pedig azt emelte ki, hogy a politikai tanács tagjai között sok a fiatal és a nő, szemben a Fidesz „férfidomináns, öreg és elavult politikai stílusával".

Székely Sándor elmondta: a Szolidaritás visszatér az utcai politizáláshoz, önálló akcióik is lesznek, de ezekről egyeztetni fognak a párttal, amellyel továbbra is együttműködnek. Céljaként azt említette, hogy javítsák a baloldali ellenzék szervezettségét, beágyazottságát, mert nem lehet csak Budapesten, egymásnak politizálni.

Arra a kérdésre, hogy a semmilyen pozícióért nem induló Kónya Péter Szolidaritás-elnök jövője hogyan alakul, Szigetvári úgy válaszolt: bízik benne, hogy Kónya ahhoz a segítséghez méltóan fog viselkedni, amelyet a párt tagjaitól és támogatóitól kapott, és amelynek révén parlamenti képviselő lett belőle. Hozzátette: Kónyának magának kell tisztáznia viszonyát az Együtthöz, de van helye a pártban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.