Szigetvár hősiesebb, mint Eger vagy Kőszeg

Kövér László szombaton átadta Szigetvár polgármesterének a "leghősiesebb város" címet igazoló díszes okiratot, amelynek odaítéléséről még tavaly ősszel hozott törvényt az országgyűlés. A címért versenyt futott Eger és Kőszeg is – de lemaradtak.

Megkapta a "leghősiesebb város" címet igazoló okiratot Szigetvár: a tavaly őszi parlamenti döntést írásba foglaló díszes dokumentumot Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át Kolovics János fideszes polgármesternek a baranyai városban rendezett szombati ünnepségen.

A házelnök Szigetvár központjában mondott beszédében hangsúlyozta, "fel kell emelni" az olyan történelmi pillanatokat, amikor a hit, a becsület, az egymásnak tett eskü az életnél is fontosabb, és azokat példaként kell állítani az emberek elé, mert a nemzet sorsa szempontjából is sok minden múlik majd azon, hogy mennyire tudunk a saját önérzetünkre, hitünkre, a saját hűségünkre támaszkodni.

Az Országgyűlés 2011. október 17-én hozott határozatában adományozta Szigetvárnak a "leghősiesebb város" (Civitas Invicta) címet, tisztelegve a település egykori lakói és védői előtt az 1566-os török ostrom során tanúsított bátor helytállásukért.

A tavalyi fideszes kezdeményezés nyilvánosságra kerülése után egyébként két ellenzéki párt is elővezette a saját ötletét a témában. Múlt év októberében Baráth Zsolt és Ferenczi Gábor jobbikos képviselők nyújtottak be törvénytervezetet, melyben azt javasolták, hogy az országgyűlés a leghősiesebb város címet inkább Kőszegnek adományozza.

A szocialisták viszont Egernek (is) adományozták volna a címet. Sós Tamás és Kolber István beterjesztők később úgy fogalmaztak: javaslatukkal csupán görbe tükröt kívántak tartani a kormányoldalnak. A javaslatukat egyébként később visszavonták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.