Szigethalmi késelés - javító helyett börtönbe kerül a támadó

A Budapest Környéki Törvényszék hétfőn döntött: javítóintézet helyett börtönben kell letöltenie az előzetes letartóztatás idejét a szigethalmi késelés gyanúsítottjának.

Javítóintézet helyett börtönben kell letöltenie előzetes letartóztatása idejét J. Jánosnak, a szigethalmi késelés gyanúsítottjának a Budapest Környéki Törvényszék hétfői jogerős döntése értelmében - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t. Kende Katalin elmondta, a másodfokú tanács ezzel a döntésével helyt adott a Pest Megyei Főügyészség fellebbezésének.

Kállai Gábor, a megyei főügyészség szóvivője korában úgy fogalmazott, a bíróság egyebek mellett J. János fiatal korára és betegségére tekintettel határozott úgy, hogy az előzetes letartóztatás idejére - egyelőre 30 napra - ne börtönbe, hanem javítóintézetbe kerüljön.

"A főügyészség szerint azonban az emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt eljárás alá vont J. János kora nem indokolja, hogy túlságosan "félteni" kelljen őt a bv-intézetben elhelyezettektől, mivel pár hónap múlva betölti a 18. évét.

A terhére rótt bűncselekmény súlya is ezt az érvet támasztja alá" - magyarázta Kállai Gábor, aki kiemelte, J. János a főügyészség információi szerint négyszer szúrt. A gyanúsított esetleges betegségével kapcsolatban a szóvivő azt mondta, a tököli börtönkórházban ugyanúgy megfelelően kezelhetnék J. Jánost, mint egy javítóintézetben.

A másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék hétfőn kimondta: J. János közel áll a felnőtt korhoz, és a terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya, valamint az elkövetés körülményei is indokolják, hogy az előzetes letartóztatás idejére börtönbe kerüljön, ahol megfelelően tudják kezelni a betegségét is - ismertette a bíróság határozatát Kende Katalin.

Mint arról a nol.hu is beszámolt, a 17 éves J. János a nyomozás eddig adatai szerint január elsején hajnalban egy szigethalmi sörözőben szóváltás, dulakodás után többször mellkason szúrt egy férfit, aki ennek következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor és ugyanott egy másik férfit is bántalmaztak, ő szintén életveszélyesen megsérült.

Utóbb kiderült, az MTK 17 éves ökölvívóját és a Sziget SC 19 éves birkózóját késelték meg. Az előbbi sportolót szombaton hazaengedték a kórházból, azóta otthonában lábadozik - tudta meg Drexler Gézától, az MTK ökölvívó-szakosztályának vezetőjétől az MTI. A Sziget SC vezetőedzője, Joszkin János pedig hétfőn arról tájékoztatott, hogy az életveszélyesen megsérült birkózó is jobban van már, kiengedték az intenzív osztályról.

Az egyik támadót, a szintén 17 éves J. János helyi lakost már január elsején gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr–főkapitányság szóvivője hétfőn annyit közölt, hogy a rendőrség szakértők bevonásával folytatja a nyomozást, jelenleg is zajlanak a tanúkihallgatások. Azt még nem tudják, hogy ki a másik elkövető.

Uszító cikk

Az LMP véleménye szerint Bayer Zsoltnak a szombati Magyar Hírlapban megjelent "Ki ne legyen?" című cikke kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását. A párt úgy gondolja: a Fidesznek el kellene gondolkoznia azon, hogy egy demokratikus párt megtűrheti-e soraiban az újságírót.

Schiffer András hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, pártjuk álláspontja szerint akár a gyalázkodó tartalmú vagy a rasszista beszéd is belefér a szólásszabadságba.

- A határ ott van, amikor valaki tevőlegesen uszít egy meghatározott társadalmi csoport elleni cselekedetekre. A Magyar Hírlapban megjelent, a szilveszteri szigethalmi késelésről szóló véleménycikk viszont semmivel sem kevésbé súlyos, mint "azok a kijelentések, amik a Jobbik részéről elhangzottak a magyar Országgyűlésben" – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Schiffer elmondta, az LMP tisztában van azzal, hogy jó néhány magyar településen "közbiztonsági válsághelyzet van", ráadásul ezt a rendőrség "hosszú évek óta távcsővel figyeli". Az ország számos helyén békés, tisztességes emberek rettegnek olyan bűnözőktől, sok esetben bűnöző családoktól, akik nyíltan és büszkén áthágják az alapvető együttélési normákat.

Az LMP véleménye szerint ugyanakkor a közvéleményt formáló személyeknek tartózkodniuk kell attól, hogy a társadalmi problémákat etnikai színben tüntessék fel. A rasszizmus ott kezdődik, amikor egy társadalmi konfliktusban az ellenfelek vagy az elkövetők származása érv lehet.

Schiffer András szerint az ilyen típusú megbélyegzés - a cikkíró szándékától függetlenül is - azokat a tisztességes embereket sújtja, akik a származásuk miatt nem tudnak boldogulni.

A frakcióvezető bízik abban, hogy a Fidesz vezérkara záros határidőn belül elgondolkozik azon, hogy megtűrhetik-e a köztudottan párttag Bayer Zsoltot a soraikban. Kérdésre hozzátette, az LMP ízlésvilágába nem illik bele, hogy egy újságírót feljelentsen, de remélik, hogy a cikk felkelti az illetékes hatóságok figyelmét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.