Szeviép-ügy: újabb félmilliárdos csontváz esett ki a szekrényből

Tízmilliárdos nagyságrendű adósságot maga után hagyva 2010-ben csődbe ment a Szeviép Zrt., amelynek egykori vezetői (köztük a fő tulajdonosok) azóta már a vádlottak padján ülnek. A cégcsoportból azonban megmaradt a Szeviép Investment Kft., amely egészen 2014-ig adta ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a Szeviép egykori székházában található irodahelyiségeket.
Szabó Bálint, a ki nem fizetett alvállalkozók egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője hétfőn sajtótájékoztatón mondta el, hogy a Szeviép Investment Kft.-t 2007-ben közbeszerzés nélküli tárgyalásos eljárásban választották ki. Ez a cég volt az egyetlen, amelyet meghívtak a tárgyalásra, és még át sem adták az épületet, amikor megkötötték vele a bérleti szerződést. Azóta a magyar állam az adófizetők pénzéből 400 millió forintot fizetett ki a Szeviép Investment Kft.-nek.

Az MVH Békés megyei kirendeltsége hasonló eljárás során az MB2 Ingatlanforgalmazó Kft.-től bérelt irodákat Békéscsabán – összesen mintegy 100 millió forintot fizettek ki érte az eltelt időben. Az MB2 Kft. tulajdonosa Baranyi Sándor, a Szeviép Zrt. vádlottak padján ülő egyik tulajdonosa volt. Közben mindkét városban alkalmas állami és önkormányzati ingatlanban is elhelyezhették volna az MVH hivatalnokait. Szabó Bálint és az általa képviselt vállalkozók hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanújával feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

2016-ban mind a Szeviép Investment Kft., mind az MB2 Kft. esetében tulajdonosváltás következett be: az előbbi egy amerikai államban bejegyzett, egyelőre ismeretlen tulajdonosok által birtokolt cég tulajdonába került, az utóbbinak részben Baranyi Sándor családtagjai lettek a tulajdonosai. A ki nem fizetett vállalkozók sokáig hiába kérték a gyanúsított cégvezetők vagyonának zár alá vételét – így történhetett meg, hogy a nekik elkülönített másfél milliárd forint vagyonértékből a felszámoló által készített 2015-ös közbenső mérleg szerint csak mintegy 26 millió maradt meg.

A legutóbbi tárgyaláson a Szegedi Járásbíróság feloldotta a zár alól a vádlottak magánvagyonát. Ez a végzés egyelőre nem emelkedett jogerőre, mert a pénzük után futó hitelezők fellebbeztek. A Szegedi Törvényszék hoz majd erről döntést – a hitelezők attól tartanak, hogy a vádlottak a maradék vagyonukat is eltüntetik, ha a bíróság erre lehetőséget ad nekik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.