Szétválik a SOTE - de kik az örökösök?

Állítólag nem okoz gondot a Semmelweisnek, hogy leválik a testnevelési kar, bár a jogutódlásról semmit nem tudnak.

Nem okoz gondot a Semmelweis Egyetemnek (SE) a testnevelési kar szeptemberi leválása, sem az intézmény működése, sem a gazdálkodás szempontjából - tájékoztatta Szél Ágoston rektor szerdán az MTI-t. Hangsúlyozta: a legmesszebbmenőkig próbálnak segíteni a most létrejövő Testnevelési Egyetemnek. Szél Ágoston kiemelte: bíznak abban, hogy - bár erről a felsőoktatási törvény nem rendelkezik - a leválás jogutódlással történik majd, és a két egyetem azt örökli meg, ami a saját ügyeivel kapcsolatos.

Az intézményvezető kifejtette: a vagyonmegosztás nem okoz gondot, a vagyontárgyakról, ingatlanokról nincs vita. A Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK) gárdája képes a feladat ellátására, a további működést személyi kérdések nem gátolják.

Mészáros György, a kar leválásáért felelős rektori biztos azt mondta, hogy megértő és jó hangulatban zajlottak a búcsútárgyalások, a kar 96 oktatója és 161 nem oktatói státusban lévő alkalmazottja időben értesítést kapott arról, hogy az új munkáltatójuk a Testnevelési Egyetem lesz.

Megegyeztek a források megosztásáról is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is jóváhagyta, az induláshoz szükséges pénzügyi feltételek adottak lesznek. Az infrastruktúra és a kollégium működtetése megoldott - jelezte.

Szél Ágoston hozzátette: ígéretet kaptak arra is, hogy a TSK évek óta "göngyölt adósságát" kompenzálják, ami 1,3 milliárd forint. Egyúttal cáfolta, hogy a Semmelweis Egyetem nem arra használta fel a TSK forrásait, amire előzetesen előirányozták. Közlése szerint a Semmelweis Egyetemnek korábban csaknem 13 ezer hallgatója volt, a kiválással is jóval 10 ezer felett lesznek, a kar hallgatói létszáma mintegy 2400. Az egyetem gazdálkodása a jövőben is stabil marad - közölte.

Az intézményvezetők információi szerint a Testnevelési Egyetem a lehető leghamarabb kap kancellárt, és az intézmény új rektora a pályázati kiírás után, várhatóan október közepén léphet hivatalba. Valószínűsíthető, hogy addig a minisztérium megbíz valakit az intézmény vezetésével. A rektor jelezte: szeretné a már elindított közös pályázatokat is folytatni, együttműködési megállapodásokat kötni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.