Szétszedték a bloggerek az LMP-t

Az LMP kongresszusa, az Együtt 2014 mozgalommal való együttműködés elutasítása az egyik fő téma a vezető közéleti blogokon. Döntéséért kapott hideget, meleget is az ökopárt – főleg hideget.

A Lehet Más a Politika (LMP) hétvégi kongresszusa tartotta lázban a meghatározó hazai közéleti blogok többségét. Az LMP küldöttjei szoros eredménnyel elutasították csatlakozásukat a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 választói mozgalomhoz. A döntést a vezető blogokon nagyon eltérően értékelik, de a legtöbben az öngyilkosság-bátorság skálán értelmezték. Blogszemlénkben a legolvasottabb, legvitatottabb bejegyzéseket néztük végig.

Török: Esély a szakadásban

Török Gábor politológus arról értekezik blogján, hogy a konfliktus megkerülhetetlen volt, az LMP ebben a kérdésben valójában két pártra szakadt, és elképzelhető, hogy ténylegesen is szétszakad. Török mégsem tartja öngyilkosságnak a döntést, ellenkezőleg: az utolsó esélyt ragadták meg szerinte azzal, hogy egyáltalán dűlőre vitték a kérdést.

Mandiner: Bátor döntés

A Mandiner szerzője bátor döntésről ír, amely szerinte egyfelől nem zárja ki a 2014-es együttműködést Bajnaiékkal, másfelől a sikerhez az önállóság megtartása kevés lesz: a pártnak a korrupció elleni harc és a zöld irány mellé további erős témá(ka)t kell találnia, illetve gazdasági elképzeléseiben is irányt kell váltania. "Adó- és nyugdíjpolitikájában zárnia balra és nyitnia jobbra. Minimálnyugdíj, pláne nyugdíjprémium helyett kimondani, hogy az ország messze az erején felül költ nyugdíjemelésekre és ingyenes utaztatásra." Szintén a Mandineren G. Fodor Gábor az SZDSZ hatalompolitikájának túlélését látja a történtekben.

Sipos: Valami eltörött

Sipos Péter bejegyzése szerint "valami eltörött", egy hosszú folyamat szomorú kicsúcsosodásának tartja a döntést, ami az LMP értékeivel össze nem egyeztethető módon született, és céljaival ellentétes hatású.

Véleményvezér: Az úthengernek jó

"Az LMP nélkül Bajnaiék tárgyalási pozíciói a Mesterházy-féle MSZP-vel szemben sokkal gyengébbek. Sajnos így rendkívül nehéz lesz ellenállni a szocialista úthengernek" – írja a Véleményvezér. A szerző szerint az LMP döntésével rövid távon saját magán kívül Bajnai Gordont és az Együtt 2014-et is borzasztó nehéz helyzetbe hozta, az LMP nélkül ugyanis a kikosarazott Együtt 2014 tárgyalási pozíciói a Mesterházy-féle MSZP-vel szemben sokkal gyengébbek, ami az egész ellenzéki összefogást is a lehető legrosszabb irányba viheti, "és éppen hogy megkönnyítheti a múlt figuráinak a visszatérését, az LMP kongresszusi többségének fenntartásai pedig így egyfajta önbeteljesítő jóslattá válhatnak". Az Együtt 2014-hez való csatlakozással ugyanis az LMP annak a biztosításához járulhatott volna hozzá, hogy az ellenzéki összefogásban a végén ne a szocialisták diktáljanak.

Pézsma: Kivégezte magát

A Pézsma blogon megjelent bejegyzés szerint döntésével az LMP nagyjából kivégezte magát, viszont legalább az Együtt 2014 megúszta, hogy az ökopárt saját belső feszültségeit hozzájuk importálja. "És mivel még pozitív válasz esetén is valószínűleg az lett volna az LMP egyik feltétele, hogy ne Bajnai legyen a miniszterelnök-jelölt, így azt is elkerülték, hogy meddő vita folyjon arról, hogy az összefogás kidobja-e a nyerő lapot a paklijából".

Szpókember: Szavazólapon sem lesznek

Szpókember szerint az LMP Schiffer-féle szárnya félreértelmezi a saját helyét, ha azt gondolják, hogy önállóan, saját programjukra alapozva és ökopártként is van szavazóbázisuk. Karácsony Gergely és Jávor Benedek a blogbejegyzés szerint az elméleti LMP-szavazókat gond nélkül tudja az Együtt 2014-be vinni, ha továbbra is azt képviselik, amit eddig, "az LMP maradék része meg önállóskodhat ahogy akar, elhaladnak mellettük az események. könnyen elképzelhető, hogy 2014-re már a szavazólapon sem lesznek".

Varánusz: Két évetek volt

Temetik az LMP-t a Varánuszon is: "két évetek volt kitalálni magatokat, ennek hiányában volt esélyetek hasznos és nehezen nélkülözhető szerepet betölteni az alakuló választási szövetségben, és az esetleges romeltakarító kormányban. Erre mondtatok nemet. Mi meg rátok. Szevasztok! "

Bástya: Nem lehet más

Bástya elvtárs is az LMP-t ostorozza blogbejegyzésében, mondván a maga részéről a regnáló hatalom passzív és aktív támogatóival immár semminemű közösséget nem hajlandó vállalni, és most szerinte ezen népes tábor tagjai között köszönthetjük Schiffer Andrást, és a „Lehet Más a Politika” küldötteit és tagságát. "Akik bebizonyították: nem, nem lehet más".

Kard: Borotvaélen

A Kard blog szerzője valamivel optimistább: szerinte is borotvaélen táncol ugyan az LMP, de lát még esélyt rá, hogy meg tudják szólítani azokat a jobboldali választókat, akik "kiábrándultak Orbán Viktorból és a Nemzeti Közgép Rendszeréből, de Bajnai nem elég hiteles számukra". Ha nekik valódi alternatívát tudna nyújtani a párt, annak lenne értelme, írja, akár azzal a forgatókönyvvel is, hogy az egypárti "alkotmány" lebontásáig együttműködjön Bajnaival. "A zászlóra pedig a jogállam helyreállítása, a józan paraszti ész használata, a földügyek és az aktív munkavállalók érdekképviselete, és esetleg az ügynökkérdés kell kerüljön".

Sajtkészítők: Bátor csoport született

A Boldogok a sajtkészítők blogon is bátor döntésről írnak – "a bátorság nem ahhoz kell, hogy két rossz közül a kevésbé rosszat válasszuk, hanem ahhoz, hogy el merjük utasítani a hamis alternatívákat". Az írás szerint a szombati kongresszuson született egy bátor csoport, amelyik hajlandó végre feladni az olcsó és hazug kompromisszumokat, és meri vállalni a maga igazát.

Az LMP kongresszusa a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidőközpont Tornatermében
Az LMP kongresszusa a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidőközpont Tornatermében. 2012.11.18. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.