Szerzői jogokat sérthet a CET

Úgy épül a főváros új kulturális központja, hogy nincsenek meg hozzá a szükséges kiviteli tervek.

Megengedhetetlen, hogy a főváros presztízsberuházásának kiviteli tervezése az eredeti, a nyertes projekt építésze nélkül folyjon. A beruházó által biztosított konzultációs jogkör, amelyet később meg is vontak tőle, nem azonos ezzel – olvasható a Budapesti Építész Kamara (BÉK) ma közreadott állásfoglalásában.

Alapvető hiba az anyagi és minőségi garanciát adó, a teljes beruházás műszaki koordinálását is végző generáltervezés kihagyása. Emlékezzünk csak, ez történt a metró esetében is. A megbízó számára a két lehetséges út: lebonyolító megbízása vagy generáltervek készíttetése.

Kas Oosterhuis holland építész februárban kérte a BÉK Szakmafelügyeleti Bizottságának állásfoglalását a CET- Közraktárak kivitelezési terveinek engedély nélküli megváltoztatásáról.

Vitatott részletmegoldások formálják
Vitatott részletmegoldások formálják

– Az üveg-acéllemez héjfedés és a hordozó acélszerkezet egyesítése felveti a szerzői jogsértés gyanúját. Ráadásul ez nem csupán esztétikai romlást idéz elő – elvész ugyanis a héj lebegő könnyedsége – hanem épületfizikai problémákat is okoz.  Akadályozza a fűtött tartószerkezet és a lehűlő, illetve felmelegedő héj közötti mozgásokat – hívja fel a figyelemt Mónus János, a bizottság elnöke.

A kamara szerint sérül a közérdek a szerző kihagyásával, mivel nélküle nem biztosítható az eredeti elképzelés magas színvonalú megvalósítása. Különösen úgy nem, hogy a 8 milliárdos beruházásnak nincs és nem is volt generáltervezője. Jelenleg anélkül épül a CET tetőszerkezete, hogy még mindig nem állnak rendelkezésre a héj üveg-acéllemez tervei. A BÉK szerint az eredeti, a projektnek a fővárosi tenderen győzelmet hozó tervek szerint kellene megépülnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.