Szerződést bonthat a kormány az Omninvesttel?

Határozott fellépést ígér a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEMFI) a magyar védőoltás biztonságot veszélyeztetői ellen, a KEHI vizsgálat eredményétől függően a szaktárca kilátásba helyezte az Omninvest Kft. és az állam között 2019-ig szóló influenza-elleni vakcina gyártásáról szóló szerződés újragondolását.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága számára fontos a világviszonylatban is kiemelkedő magyar oltási program és a védőoltások biztonságának garantálása. Ezért az ágazat határozottan fellép minden olyan körülménnyel szemben, amely ezt a biztonságot veszélyezteti - állítja a szaktáca lapunkhoz eljuttatott közleménye. 

Emlékeztetnek arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az Omninvest Kft. és az állam közötti szerződéseket, a védőoltással kapcsolatos állami források felhasználását. A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a szerződések előnyösek vagy hátrányosak voltak-e a magyar állam számára. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az eljárás során szorosan együttműködik a Hivatallal, a tárca háttérintézményeit érintő kérdésekben az eljárás kezdeményezője volt.

Mint ismeretes az előző kormány 2004-ben 15 évre szóló szerződést kötött az Omninvest Kft.vel a veszélyeztetett lakossági csoportok számára térítésmentesen adható oltóanyag gyártásáról és szállításáról. Az előző kormányzati vezetés ez év május 31-ig 3,4 milliárd forintot már kifizetett a H1N1 oldóanyagokra, illetve 1,3 milliárdot az idei szezonális oltóanyagok beszerzésére, ugyanakkor az ágazat többi, egészségügyi ellátást végző intézményei nem juthattak elegendő finanszírozáshoz.

A szerződés áttekintéséről a rövidesen lezáruló vizsgálat eredményétől függően döntenek,  ha kell, megteszik a szükséges lépéseket az állami pénzekkel történő gazdálkodás átláthatósága és védőoltási rendszer biztonsága érdekében.

Lapunk az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól megtudta: továbbra is fenn akarják tartani azt a rendszert, amely a rászorulók számára biztosítja a térítésmentesen a szezonális influenza-elleni védőoltást. A szerződés áttekintése ezt nem veszélyeztetheti.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.