Új esélyhez jutnak a szervátültetésre várók

Több éves huzavona után Magyarország is csatlakozik az Eurotranszplanthoz, ezzel megsokszorozódik a szervre várók életesélye.

Csatlakoztunk az Eurotranszplanthoz. Ennek köszönhetően a szervezethez tartozó valamennyi országból kaphatnak a magyar betegek szerveket, cserébe pedig Magyarország átadja a hazai várólistákon lévők számára alkalmatlan szívet, májat, vesét a más országokban szervátültetésre váróknak. Ezzel megsokszorozódik a szervre várók életesélye.

A megállapodást többéves huzavonát követően csütörtökön Budapesten írták alá – értesült a Népszabadság. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója lapunknak elmondta: Magyarország két lépésben csatlakozik a jelenleg hét ország – Ausztria, Bel­gium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia – szervtranszplantációját segítő magánalapítványhoz.

Első körben, 2012. januártól az életmentő beavatkozásra várók, a gyerekek és az úgynevezett hiperimmunizált – szervezetükben ellenanyagot termelő – vesebetegek kerülnének a nemzetközi várólistára. Magyarország egy átmeneti időszakot követően válik teljes jogú taggá.

A várólistára kerülésért betegenként 450 eurót kell fizetnie Magyarországnak, és minden egyes kapott szervet, amint találnak vércsoportazonos donort Magyarországon, „vissza kell adnunk”. A csatlakozásról Szócska Miklós a Magyar Transzplantációs Társasággal összhangban tavaly év végén döntött.

A megállapodásnak különösen a szervre váró gyermekek esetében van óriási jelentősége, hiszen a hazai­nál jóval nagyobb donorszámból nagyobb eséllyel jutnak szervhez.

Az Országos Kardiológiai Intézetben pillanatnyilag két beteget – egy 35 éves férfit és egy hároméves kislányt – tartanak életben műszívvel. A nemzetközi donorkeresésre azonban a most aláírt egyezmény értelmében csak a gyerek jogosult, ha itthon januárig nem sikerül számára donort találni. Lapunknak Szatmári András, az intézet szakmai igazgatója elmondta: a kislányt veleszületett szívelégtelenséggel kezelték, és hétfőn elkerülhetetlenné vált a műszív beültetése. Ő idehaza a hetedik gyerek, akit ezzel az eszközzel tartanak életben, míg új szervet kaphat. Az intézet másik betege pedig az első olyan felnőtt, akinél sikeresen ültettek be műszívet Magyarországon. A férfi két szervre is vár – szívre és vesére. Számára Magyarországon kell megtalálni a donort, mert az Euro­transzplant szabályai szerint a műszív beültetése után a beteg már nem számít akut, életveszélyes esetnek. A gyerekek viszont minden esetben elsőbbséget kapnak a nemzetközi várólistán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.