Szerelmi szál a Zuschlag-ügyben

A 8. rendű vádlott egy szerelmi kaland miatt bonyolódott a Zuschlag-ügybe, de egyébként undorodik a mutyizástól és állítja, hogy meditációs tréningen volt, amikor egy pályázatot valaki aláírt a nevében. A per kezd tragikomédiába fordulni.

A 12. és a 8. rendű vádlott meghallgatásával folytatódott pénteken a Zuschlag-per Kecskeméten. Vámosi Zsolt 8. rendű vádlott írásban tett vallomást a bíróság előtt. A harmincnégy éves férfi – aki a grafikai bérmunkákkal foglakozó 3D Brigád Zrt. elnöke, valamint a VMI Capital Befektetési Kft. ügyvezetője – visszautasította a csalás vádját és felmentését kérte bíróságtól.

Vallomása szerint a rendszerváltás első éveiben, 17 évesen indította az Ifjú Zöldek Mozgalmát, majd részt vett az Ifjú Szocialisták néhány rendezvényén, s ezek egyikén az első szerelmével ismerkedett meg. Később vállalkozni kezdett és elfordult a politikától.

A rengeteg munka miatt azonban a magánélete tönkrement, nem maradt ideje a társasági életre, ezért 2000-ben – a nosztalgia miatt – elment egy ifjú szocialisták által szervezett balatoni táborba, ahol sikerült megismerkednie egy szép, szőke lánnyal. Itt ismerte meg Zuschlag Jánost is, aki szimpatikus volt számára. Zuschlag ebben a táborban felkérte az egyik általa alapított egyesület tiszteletbeli elnökének, amit örömmel elvállalt, mert úgy vélte, az egyesület jó cél szolgált. Vámosi állítja, hogy semmiféle alapító okiratot, és pályázatot nem írt alá, s hangsúlyozta: "Undorodom a mutyizástól, megvezettek és aljas módon visszaéltek a nevemmel!" Hozzátette: a vádban szereplő egyik pályázatot azért sem írhatta alá az iraton szereplő időpontban, mert egy több napos, zárt meditációs tréningen vett akkor részt.

A bíró ezután felolvasta Vámosinak a nyomozati szakban tett vallomását, amelyben arra hivatkozott, hogy az általa képviselt alapítvány könyveléséről nem tud, azt Kis-Baranyi László végezte. (Ő az a halott, akire Zuschlag a teljes szennyest rá akarta tolni, de nem sikerült.)  Ügyészi kérdésre Vámosi azt válaszolta, azért hazudott és teljesítette Zuschlag utasítását, mert félt, hogy a volt képviselő ráküldi az APEH-et.

Kubatov Iván, az ügy 12. rendű vádlottja egy fakereskedéssel foglakozó kiskunhalasi vállalkozást működtetett, továbbá egy romániai, valamint egy ukrán székhelyű cég kézbesítési megbízottja volt. A magán-okirathamisítással és bűnpártolással vádolt férfi a bíróságon megtagadta a vallomástételt, s kijelentette: bírói, ügyészi kérdésekre nem válaszol. Az üggyel kapcsolatos nyilatkozatát írásban nyújtotta be, amelyben részben elismerte a bűnösségét.

Hangsúlyozta: semmiféle politikai körnek nem tagja, és nem volt tudomása egyesületi pályázatokról. Véleménye szerint akaratán kívül sodródott bele ebbe az ügybe, mert szívességet tett korábbi ügyvédjének, Szente Zsoltnak, aki a per 10. rendű vádlottja. Hozzátette: Lados István vallomása – ő volt Zuschlag titkárságvezetője, a per II. rendű vádlottja - nem fedi a valóságot, amely szerint ő "pénzügyi problémák lefedésével" foglalkozik.

A bíró felolvasta Kubatovnak a nyomozati szakban tett vallomásait, amelyben a férfi elismerte a fiktív számlák készítését, valamint azt, hogy Szente Zsolt ügyvéd hamis vallomás tételére akarta rávenni.

A vallomás szerint Szente Zsolt segítséget kért tőle néhány egyesület elszámolásához, ezért az általa képviselt cégek nevében számlatömböket vásárolt, valamint a nevükre bélyegzőket készíttetett. Az ügyvéd irodájában saját kezűleg megírt néhány számlát, majd a tömböket, valamint a bélyegzőket átadta az ügyvédnek. Arra már nem tudott válaszolni az ügyészeknek, hogy hány számlát írt meg az ügyvéd irodájában.

Kubatov elmondása szerint később jött rá, hogy milyen ügybe is keveredett, ezért felkereste az ügyvédet, aki azt mondta neki: ne aggódjon, nem lesz belőle problémája, de figyelmeztette, hogy többet ne találkozzanak. Ennek ellenére 2007 tavaszán Szente kereste fel a lakásán, ahol – Kubatov szerint – azt mondta: szerez nekem egy grafológust, aki megtanít arra, miként változtassam meg az írásképemet, hogy az ne hasonlítson a számlákon lévőkre. A vallomás szerint az ügyvéd hozzátette: jobban járok, ha elviszem a balhét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.