Szerdán tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés a BKV-szerződést

Szerdai rendkívüli ülésén tárgyalhatja a Fővárosi Önkormányzat az állam és a főváros között, a BKV finanszírozására kötendő szerződés tervezetét, miután azt Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes beterjesztette a grémium elé.

Az MTI birtokába került dokumentum szerint a BKV 2010-ben és 2011-ben is kap vissza nem térítendő támogatást az államtól és a fővárostól is a nem finanszírozott kiadásainak fedezetéül. A 2010 utáni támogatásért cserébe viszont vállalnia kell a fővárosi önkormányzatnak, hogy 2011-től legalább az éves inflációval megegyező mértékű tarifaemelést hajtanak végre, illetve a főváros csak annyi szolgáltatást rendel meg a BKV-tól, amennyire fedezete van. Ezen kívül a fővárosnak - a szerződés jelenlegi verziójában - vállalnia kell 2011 és 2013 között 18,5, 2014-től pedig legalább évi 20 milliárd forintot BKV-beruházásokra.

Az állam vállalja azt is, hogy 2010-ben a fogyasztói árkiegészítésen és normatív támogatáson felül 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a BKV-nak a főváros útján. Az állam április 7-ig 5 milliárd, július 15-éig további 7,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást folyósít. A főváros ezzel párhuzamosan december 31-ig saját forrásaiból a működési támogatáson túl további 10 milliárd forint tőkepótló támogatást ad. A 2010-ben folyósítandó támogatás azonban nem haladhatja meg a BKV nem fedezett kiadásainak összegét, a túlkompenzáció összegét vissza kell utalni.

A kormányfő és Demszky Gábor főpolgármester december 23-án írta alá a szándéknyilatkozatot a BKV finanszírozásának megoldásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.