Szerdán Szegednél tetőzik a Tisza

A Tisza tetőzését szerda estétől várják Szegednél, az elsőfokú készültségi szint 650 centiméter körüli; Csongrádnál és Mindszentnél a hét második felében 700 centiméter fölött várható a tetőzés. A Sajó áradása miatt több utat is le kell zárni.

Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a Körös áradása a harmadfokú készültség szintjén hétfőn késő este megállt Gyománál, Szarvasnál szerdai tetőzéssel lehet számolni a jelenlegi másodfokú fokú készültségi szint tartományában, 790 centiméter körül.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött földek nagysága mintegy 31 ezer hektár, ebből 11 ezer hétszáz vetés, csaknem hatezer pedig szántó. A 22 üzembe helyezett szivattyútelep naponta 1,3 millió köbméter belvizet emel át a főbefogadó folyókba.

A kritikus helyeken - többek között Mórahalom, Makó, Orosháza térségében - az igazgatóság munkatársai összesen tizenöt munkagéppel tisztítják a csatornákat, eltávolítva a vízfolyást gátló akadályokat - közölte Dobi László.

Késő délután újra használatba vehették az autósok a Putnok-Borsodbóta közötti utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az utat korábban a Sajó áradása miatt zárták le - közölte a Magyar Közút Zrt. területi ügyelete. A folyó áradása miatt ugyanakkor alig egy órája lezárták a forgalom elől a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti út egy szakaszát. Ugyancsak a Sajó magas vízszintje miatt került víz alá Muhinál és Körömnél a komphoz vezető út, ezért a két település között a komp sem közlekedik, miként a Tisza áradása miatt Tiszacsege és Ároktő között sem.

A Bódva áradása miatt személyautóval továbbra is megközelíthetetlen Tornabarakony és Tornaszentandrás, a két település ellátásával azonban nincs gond, az alapvető élelmiszereket eljuttatják a falvakba. Szintén a Bódva áradása miatt zárták le a 2629-es számú út egy rövid szakaszát Komjáti felől, ezért Bódvalenke csak Hídvégardó irányából közelíthető meg.

A Sajó áradása miatt még Sajóivánka-Sajókaza, valamint a 26-os számú főutat Sajóvelezddel összekötő bekötő út egy-egy szakaszán nem lehet közlekedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.