Szerdán kiderül, lehet-e népszavazás az olimpiáról

Egyszer már majdnem megindulhatott az aláírásgyűjtés, de a Kúria akkor közbelépett. Az olimpiai pályázat ellenzői most két fronton is támadnak.

Szerda délután háromtól tárgyalja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt az országos népszavazási kezdeményezést, amelyet Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa nyújtott be, és amelyben a 2024-es olimpiai és paralimpia megpályázásáról szóló törvény visszavonásáról kérdezné a választókat.

Egy fél órával később a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) is összeül, és szintén Erdélyi kérdésével foglalkozik: a helyi, budapesti népszavazáson a 2024-es budapesti pályázat visszavonása lenne a kérdés. Az országos népszavazáshoz 200 ezer, a budapestihez mintegy 140 ezer aláírást kellene összegyűjteni - feltéve, hogy a választási bizottságok hitelesítik a kérdést.

Erdélyi egyszer már próbálkozott budapesti népszavazás kezdeményezésével, aminek az FVB szabad utat adott, de a Kúria felülbírálta a döntés, arra hivatkozva, hogy a pályázatot a népszavazás várható időpontjáig benyújtják (ez így is történt), így arról nem lehet népszavazáson véleményt nyilvánítani.

A 2024-es olimpiára jelenleg Budapest mellett Párizs és Los Angeles pályázik. Róma főpolgármestere, Virginia Raggi két hete jelentette be, hogy a várhatóan hatalmas költségek miatt visszalép. Korábban Hamburg népszavazáson utasította el az indulást, Boston vezetése pedig a felmérések alapján látta be, hogy a lakosság nem támogatja az ötletet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.