Szeptemberig szólhat a Neo FM

A Médiatanács nem változtathat azon a döntésén, amely alapján felmondta a Neo FM műsorszolgáltatási szerződését – ezt közölte lapunkkal a médiahatóság. A kereskedelmi rádiót üzemeltető cég, az FM1 Zrt. eladása akkor léphet életbe, ha a Médiatanács beleegyezik abba, hogy a rádió - miután az új tulajdonos kifizeti a tartozásokat és leteszi a bankgaranciát - tovább működhesen.

Mint azt megírtuk, a múlt héten egy ügyvédi iroda vásárolta meg a csődközeli helyzetben lévő Neo FM kereskedelmi rádiót üzemeltető FM1 Zrt. száz százalékos tulajdonrészét. Az ügyvédi iroda mögött amerikai befektetők állhatnak. A tulajdonos a szerződésben átvállalta a cég csaknem 600 millió forintos adósságát, amivel az FM1 tartozik a médiahatóságnak, de a szerződésben azt is rögzítették, hogy a kontraktus csak akkor léphet hatályba, ha a Médiatanács visszavonja a műsorszolgáltatási szerződés felmondását.

A Médiatanács június 20-án mondta fel a kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási szerződését. A testület akkor azzal indokolta a döntést, hogy a Neo FM-et működtető cég menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a hatóság kidolgozott számára az adósságok visszafizetésére. Az FM1 hozzávetőleg 600 millió forint műsorszolgáltatási díjat és a halmozódó tartozás miatt már korábban kiszabott bírságot nem fizetett be, és nem tette le a szerződésben vállalt csaknem 150 milliós bankgaranciát. A hatóság ebből a tartozásból 40 milliónyi bírságot akart elengedni. Az FM1 június 19-én csődvédelmet kért, valamint 500 millió forintos váltót ajánlott fel a médiahatóságnak a tartozás fejében. Ezt a váltót azonban a hatóság nem volt hajlandó elfogadni.

Az FM1 fellebbezett a műsorszolgáltatási szerződés felmondása ellen, kedden a Fővárosi Törvényszék ugyan megkezdte az ügy tárgyalását, de az iratismertetés és a felek meghallgatása után szeptember elejére tűzte ki a következő tárgyalási napot. A bíróság az eljárás idejére felfüggesztette a Médiatanács határozatának végrehajtását, vagyis a rádiónak ugyan már nincs szerződése, de a jogok még megilletik, illetve a kötelezettségek továbbra is terhelik.  A távirati iroda tudósítása szerint a tárgyaláson a rádió jogi képviselője elmondta, hogy július 3-án az FM1 Zrt. összes részvényét megvásárolta a Dr. M-MEDIA Kft. A cég a Dr. M. WORLD Beruházó és Befektető Kft. tulajdona, ez utóbbi vállalkozás pedig a szlovák lakcímen bejegyzett Medveczky Lászlóé.

Az FM1 Zrt. jogi képviselője szerint a csődvédelem alatt nem lett volna lehetőség arra, hogy a cégtől megvonják azt a jogosultságát, amely a bevételt keletkezteti, vagyis a médiaszolgáltatás lehetőségét. A médiatanács képviselője ugyanakkor a joggal való visszaélésnek nevezte a csődtörvényre való hivatkozást, mivel a hatóság határozatát az előzte meg, hogy a rádió több mint egy éve, számos alkalommal sértett jogot. Közölte azt is, hogy a csődtörvény értelmében a szerződés felmondására maga a csődeljárás kezdeményezése is okot ad, így visszás éppen erre hivatkozni annak állításakor, hogy a hatóság nem mondhatta volna fel a szerződést.

A tárgyalás után a Médiatanács közleményt adott ki, ebben kiemelte, hogy mindaddig, amíg a tulajdonos a rádiót üzemelteti, a Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás naponta további 2,1 millió forint újabb köztartozást halmoz fel. A Médiatanácsnak a tetemes összegű tartozásra figyelemmel, valamint a rádiót működtető vállalkozás fizetési hajlandóságának szembetűnő hiánya miatt sem joga, sem lehetősége nincs korábbi döntése megváltoztatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.