Szeptemberben jöhet az önkormányzati sztrájk?

A korábbi, a múlt hónapban tartott kétórás figyelmeztető sztrájk után egész napos munkabeszüntetésre készülnek a béremelést követelő önkormányzati köztisztviselők – tudta meg a Magyar Nemzet. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a hírt kérdésünkre megerősítette, további információkkal azonban nem kívánt szolgálni.

Így csak annyit sikerült megtudnunk, hogy az akcióra várhatóan valamikor szeptemberben kerülhet sor, és az időpontot az érintettek széles körének bevonásával kívánják meghatározni. A cél pedig az, hogy – a járási kormányhivatalokban dolgozókhoz hasonlóan – a helyhatóságoknál is emeljék harminc százalékkal a közszolgák bérét. Ebben a körben hosszú idő óta nem nőttek az illetmények, s vannak olyan alkalmazottak, akik 25-30 évnyi munkaviszony után is csak nem egészen százezer forintot visznek haza havonta.

A köztisztviselők körében a sztrájkjog csak korlátozottan gyakorolható. Munkabeszüntetést kizárólag szakszervezet hirdethet, és csak ott állhatnak le a dolgozók, ahol a foglalkoztatottak több mint fele ehhez a hozzájárulását adja. Ezért a korábbi figyelmeztető sztrájkot is csak valamivel több mint száz önkormányzati hivatalban tartották meg, és a részvételi arány nem sokkal haladta meg a tíz százalékot.

Borosné ezért mindenkit arra ösztönös, hogy mindenütt alakítsanak szakszervezetet – összességében több mint kétezer polgármesteri hivatal működik –, ahol azt még nem hozták létre. Az érdekképviselet alapszabálya szerint munkahelyenként elegendő, ha három fő kinyilvánítja ezt a szándékát, s akkor már csatlakozhatnak majd az érdekképviselet sztrájkfelhívásához.


A kormány egyébként azzal érvelt, hogy az önkormányzati dolgozóknak nem a kabinet a munkáltatójuk. A sztrájk után a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban azt mondta, hogy háromoldalú viszonyról van szó, amelyben a munkavállalók, az önkormányzat és az állam is szerepelnek. Akkor azt hangoztatta, hogy az igény jogos, és az állam kész segítséget nyújtania a helyzet rendezésében. Érdemi tárgyalások viszont erről a kérdésről azóta sem folytak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.