Szentesen is van már légimentő-bázis

Immáron Magyarország területének 85 százaléka elérhető negyedórán belül mentőhelikopterrel. A szentesi bázis osztrák tervek alapján három hónap alatt épült meg, százmillió forintból.

Az ország legkorszerűbb ilyen létesítménye a hétfőn átadott szentesi légimentő-bázis - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a hétfői ünnepi átadáson. A hetedikként megépült bázis biztosítja a légi mentés feltételeit Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrádban, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részén.

A szentesi létesítménynek köszönhetően immáron Magyarország területének 85 százaléka elérhető mentőhelikopterrel negyedórán belül, korábban ez az arány hatvan százalék volt - jegyezte meg Székely Tamás egészségügyi miniszter. A bázis megépítése százmillió forintba került, a pénzt az egészségügyi tárca mellett az érintett térségi önkormányzatok adták. A következő években 11,5 milliárd forintot költenek a mentés korszerűsítésére, modernizálják a meglévő légimentő-bázisokat, új földi mentőállomásokat építenek, és felújítják a járműparkot is.

A szentesi bázis három hónap alatt épült fel, osztrák tervek adaptálásával - közölte Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezetője. A fűtött hangár mellett egészségügyi és műszaki raktár is van a létesítményben, amely önálló fénytechnikával és saját töltőállomással is rendelkezik. Az állomáson egész évben négyen teljesítenek folyamatos szolgálatot.

A kormány még 2007-ben döntött arról, hogy Szentesen építik fel a lefedetlen dél-alföldi régiót ellátó hetedik légimentő-központot. Az akkori egészségügyi államtitkár azt ígérte, még abban az évben elkészül a bázis. Végül 2008 nyarán írták ki a pályázatot, amelyet a Magyar Aszfalt nyert meg, az alapkövet szeptemberben tették le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.