Szent István mint nyugdíjas

Csaknem kétezer idős embert, zömmel szegedi lakótelepen élő nyugdíjast hívtak meg, és szállítottak autóbuszokkal az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, hogy jól érezzék magukat azon a helyen, amelynek „különleges varázsa van".
A lakótelepi nyugdíjasok augusztus 20-i utaztatását a Szépkorúak Dél-Alföldi találkozójának nevezték a szervezők. Jó részük életében először járt a nemzeti emlékhelyen.

Kothencz János – véletlenül sem említették, hogy a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje Szegeden -, a Lakótelepen Élők Társaságának (L. É. T.) elnökeként köszöntötte az idős embereket. Szent Istvánra emlékezve azt emelte ki, hogy az államalapítás a közösség fontosságára hívja fel a figyelmet. Szent István királyunk összefogta a nemzetet, és megmentette az elkallódástól. Napjainkra elmondhatjuk, nem vagyunk egyedül. Ez közös felelősségvállalást feltételez a nemzetben, egy-egy településben, de még egy városrészben, sőt, egy lépcsőházban is. Faluhelyen ez működik is, köszönnek és segítenek egymásnak az emberek. Városban, különösen a lakótelepeken azonban elidegenedés van, apátia és anómia. A L. É. T. a közöny megtörését kívánja szolgálni – gondoskodnak embertársaikról, odafigyelnek egymásra.(A héten több hullámban krumplit osztottak szegedi lakótelepeken – a szerk.) Azért is üdvözölhet itt közel kétezer főt, mondta, mert egy nemzetet nemcsak a múltja, a kivívott sikerei, hanem a közösen elérni kívánt jövő is összetartja.

Novák Anna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkára – szintén Szegedről, lakótelepről származik –, kiemelte, hogy többek között azért jött Ópusztaszerre, mert Kothencz János hívta meg. A humán minisztériumnak ő és az általa vezetett szervezetek évek óta fontos partnerei, maga Balog Zoltán miniszter jött volna el, ha nem kellett volna máshová mennie. Mindenesetre a miniszter a messzi távolból is megköszönte Kothencz Jánosnak az elmúlt évek együttműködését.

Novák Szent Istvánhoz hasonlította a lakótelepi nyugdíjasokat, akik megőrizték az államalapító országát, függetlenül attól, hogy milyen rendszer volt korábban. Megköszönte nekik a több évtizedes helytállást, a kiváló munkát, és azt, hogy mindemellett még gyermekeket is neveltek. Ezzel hozzátették a maguk részét Szent István örökségéhez. Azt kívánta nekik, hogy élvezzék a nyugdíjas éveket, és kijelentette: a kormány a tudatában van, hogy ha ad valamit – például biztonságot, kiszámíthatóságot, nyugdíjemelést, a nőknek lehetőséget, hogy 40 szolgálati év után nyugdíjba menjenek – , akkor valójában csak visszaad valamit abból, amiért a lakótelepi nyugdíjasok már megdolgoztak.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, - sokan az ő befolyását sejtik Kothencz János, az egyházmegye ifjúságvédelmi igazgatójának polgármester-jelölti indulása mögött -, Ópusztaszeren is megáldotta az új kenyeret. (A Nemzeti Történeti Emlékparkba csak délután jutott el, délelőtt Hódmezővásárhelyen áldott.) Az áldást fölvezető beszédében megemlékezett róla, hogy régen – főleg ideológiai okokból – mindenfélének nevezték augusztus 20-át. Az alkotmány ünnepének, az új kenyér ünnepének, a magyarok ünnepének, állami ünnepnek, nemzeti ünnepnek – ezek ma is jogosak, különben is egy a lényeg: egy kimagasló emberre emlékezünk ilyenkor, akinek szolgálata máig meghatározza a nemzet sorsát.

A püspök szerint a kereszténység felvétele útravalót adott a magyarságnak. Az üzenet mindannyiunknak szól, a lakótelepi idős embertársainknak, a családjukat vesztett árváknak, meg a nevelőszülőknek is, akik közül szintén sokan eljöttek Ópusztaszerre. Kiss-Rigó László, noha megemlítette, hogy Szent István egyszerre volt magyar, keresztény és európai, az államalapító életművéből mégis a szolidaritást emelte ki. Például nagyon fontos a szolidaritás a társadalom különböző generációi között. Régen is örültek, amikor Szent István ünnepén nagy számban vettek részt fiatalok, mondta, de ma is örülnek, amikor a szép korúak vannak jelen nagy számban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.