Szénhidrogént keres itthon a Mol

A Csongrád megyei Forrráskút közelében kutatófúrásokat végez a MOL, írja a Privátbankár.hu. A Szeged-medence Nyugat koncessziós területen végzett fúrás célja, hogy növekedjen a belföldön kitermelt kőolaj és földgáz mennyisége.

Székely Szabó Tamás, a Mol-csoport kútmunkálati menedzsment vezetője elmondta, a Forráskút dél 1-es jelű kútnál a fúrás 2542 méternél tart, ezzel elérték az első célobjektumot, egy miocén kori mészmárga réteget, amely alatt pedig egy másik célzóna, a triász korból származó dolomit réteg húzódik. A felsőben az előzetes felmérések alapján kőolaj, alatta pedig földgáz lehet.

A térségben az 1970-es évek közepétől kutattak eredményesen szénhidrogének után. Ezek a munkálatok tíz év elteltével befejeződtek. A jelenlegi kutatás során a terület további szénhidrogén- potenciálját vizsgálják. A kutat június eleje óta egy 250 tonnás dízel-elektromos berendezéssel mélyítik, az egyre szűkülő furatok falát pedig béléscsővel és cementezéssel biztosítják. Az elért rétegekből folyamatosan mintákat vesznek, amelyeket elemezve eldöntik, rejtőzik-e ott szénhidrogén.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.