Személyi igazolvány gyermekeknek?

Jövő év nyarától a gyerekek is kaphatnak személyi igazolványt egy kormány által kezdeményezett törvényjavaslat szerint - közölte a kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Erről és egy másik itt ismertetetett javaslatról hétfőn dönt a parlament.

Budai Bernadett szerint az egyik törvényjavaslat értelmében gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a gyermekek számára a TAJ-kártyák és  az adóigazolványok igénylése is. Emellett a gyermekek utazását is  olcsóbbá teszi, hiszen az uniós országokba történő utazás esetén nem  kell kiváltani az útlevelet, így ennek elkészítési költségeit nem  kell vállalni a szülőknek.

A másik tervezet szerint jövő év elejétől módosul az  anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló  jogszabály.

A tervezeteket Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti  Minisztérium államtitkára ismertette. Az államtitkár elmondta: az  egyik törvényjavaslat a külföldre utazásról szóló törvény és a  külföldre utazásra felhasználható egyéb okmányokról rendelkező  törvények módosítását szabályozza. A módosítások 2009. június 28-tól  lépnek hatályba, ha megszavazza őket a parlament.

Az egyik tervezet a 14 évnél fiatalabb magyar állampolgárok  személyazonosítóval való ellátásáról rendelkezik. A magyar  állampolgárok az európai országok nagy részébe ma már  személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak, de csak azok, akiknek  van ilyen. A jelenlegi jogszabályok szerint a 14 éven aluli magyar  állampolgárok nem rendelkezhetnek személyi igazolvánnyal, ezen  kívánnak változtatni. Ez a módosítás az utazás olcsóbbá tétele  mellett a gyermekek védelmét is szolgálja.

A javaslat másik része értelmében digitalizált ujjlenyomatot is  tartalmazni fog - a 2006 augusztusától már bevezetett - biometrikus  azonosítóval ellátott útlevél. Az új útlevél így biztonságosabbá  válik a jogosulatlan használattal és a hamisítással szemben.

Szintén ettől az időponttól kezdve, valamennyi magyar  állampolgár jogosult lesz arra, hogy személyi igazolványa legyen,  sőt az újszülöttek már hivatalból ingyen megkapják. Szintén  automatikusan megkapják a TAJ-kártyát és az adóigazolványt is,  valamint az adóhatóság intézkedik arról, hogy az életkezdési  támogatáshoz szükséges eljárás meginduljon.

A másik törvényjavaslat az anyakönyvről szóló törvényt érinti.  Az államtitkár szerint utóbbi időben egyre nagyobb igény van arra,  hogy a házasságkötést ne csak a hivatalos házasságkötő helyiségében  lehessen megtartani. Eddig is volt lehetőség indokolt esetben arra,  hogy a párok ez alól felmentést kapjanak, de ennek szabályai,  feltételei eddig nem szerepeltek a törvényben, ezt szeretnék most  pótolni.

Avarkeszi Dezső közölte, hogy a javaslat második eleme  szabályozza az anyakönyvi iratokba való betekintést azzal, hogy  ennek engedélyezése az anyakönyvvezető feladata lesz. Eddig ez a  feladat a közigazgatási hivatalhoz tartozott. A módosítás lényege,  hogy tehermentesítse a hivatalokat, és ésszerűsítse az eljárást,  ugyanis az anyakönyvvezető az, akinek minden információ a  rendelkezésére áll ahhoz, hogy megállapítható legyen, jogszerű-e a  betekintés kérése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.