Személyeskedésig fajult, de adót buktattak Békésen

Csütörtök este indulatos, olykor személyeskedő vita után visszavonták a lakosságra kivetett építményadót Békésen. A helyi ellenzék, és a lakosság igen nagy része tiltakozott az új adónem ellen, amelyet többen ingatlanadónak minősítettek.
Izsó Gábor polgármester korábban lapunknak is azzal indokolta a helyi adó bevezetését, hogy szükség van önkormányzati önerőre az európai uniós pályázatok elnyeréséhez. Az ellenzők egy része azt mondta, a helyi, jómódú vállalkozók elérik, hogy így szétterítsék az ő adójukat a teljes lakosságra.

A testületi többség fokozatosan puhította álláspontját. Megígérték, hogy a kisebb jövedelműek kevesebbet, vagy egyáltalán nem fizetnek. Azt is kilátásba helyezték, hogy az adót a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklus lezárulta után, 2020-tól eltörlik. Arra biztatták a lakosságot, hogy minél előbb adja le bevallását a tulajdonában lévő építmények adataival, hogy pontosan meg tudják állapítani, ki mennyit fizessen a második félévtől.

A Békési Újság június 16-i számában megjelent interjújában a polgármester már előre vetítette az adórendelet visszavonását. Ez csak a lakosságra vonatkozik – a vállalkozásoknak fizetniük kell az új adót. A békési lakosság is fizet jelenleg adót – kommunális adónak hívják, amely tartalmazza a szemétszállítási díjat is. Az építményadó visszavonása csupán azt jelenti, hogy a helyzet nem változik – marad a jelenlegi, néhány ezer forinttal kevesebb adó. Izsó Gábor szerint azért kényszerülnek a helyiadó-rendelet visszavonására, mert a kormány a mai napig sem állapította meg az egységes szemétdíjat, így azt nem tudják külön beszedni. Míg a polgármester szerint a kormány késlekedése miatt nem lehetett bevezetni az építményadót, Szalai László MSZP-s politikus úgy értékelte: a békési emberek hétezer tiltakozó aláírása és összefogása késztette meghátrálásra a városházi többséget.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.