Szembemegy a megyei elnökökkel a főbírójelölt?

Nem szavazott az Országgyűlés a főbírójelölt meghallgatása után, így a pártok álláspontjára Sólyom László új jelöltjéről, Havasiné Orbán Máriáról továbbra is csak következtetni lehet.


Reformelképzeléseiről beszélt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt Havasiné Orbán Mária, a köztársasági elnök főbírójelöltje tegnap. Hangsúlyozta, hogy olcsóbb és átláthatóbb igazgatást szeretne, s kiemelte az utánpótlás és a képzés szerepét. Havasiné szerint el kell érni, hogy bíró ne szolgáltasson, hanem szolgáljon. A jelölt – aki jelenleg a Győri Ítélőtábla elnöke – úgy véli, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) összetétele sem szerencsés, mert abban a megyei elnökök túlsúlyban vannak. A bíráknak inkább a saját soraikból kellene delegálniuk képviselőiket – fogalmazott.


A testület nem szavazott, így a pártok álláspontja sem ismert. Egyelőre csak az SZDSZ-frakció jelezte, hogy a jövő hétfői parlamenti szavazáson támogatja Havasinét, míg az MSZP és a Fidesz később dönt. A legnagyobb ellenzéki párt várhatóan csak közvetlenül az országgyűlés plenáris ülése előtt határoz, mert a hétfői frakcióülésen még találkozni kívánnak a főbírójelölttel.

Előbb azonban az OIT hallgatja meg Havasinét. A testület mai ülésén derül ki, hogy ott mit szólnak az elképzeléseihez. Bírósági források szerint előfordulhat, hogy a jelölt a tizennégy fős grémiumban nem kap többséget, mert a hat megyei elnök és a három kormánypárti tag támogatására nem feltétlenül számíthat. Ez jól jönne a Havasinét a pártban jobboldaliként számon tartó MSZP-nek, mert akkor az OIT döntésére hivatkozással mondhatnak majd jövő hétfőn nemet.

Ezzel azonban a bíróságon tapasztalható vezetői válságot prolongálják: ha most nem lesz döntés, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az OIT megüresedett elnöki posztját jövő február-március előtt nem lehet betölteni. Ez azt is jelentené, hogy a teljes elnöki jogkörben eljáró alelnök – aki áprilisig van hivatalban – javaslata alapján neveznék ki az LB második emberét, vagyis: az új főbírót kész helyzet elé állítanák. Az elnökhelyettesi posztra kiírt pályázat határideje egyébként kevéssel a karácsonyi ünnepek előtt jár le. Kérdéses persze, hogy a kinevezési jogkört gyakorló államfő az előterjesztést aláírná-e. Vitatott ugyanis, hogy a főbíróhelyettes a saját posztjára egyáltalán jelölhet-e bárkit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.